"Світ позбавляється ілюзій щодо Росії". Зеленський назвав кількість населених пунктів, які взяли під контроль ЗСУ в Курській області РФ

Зеленський згадав про поповнення обмінного фонду
Фото: president.gov.ua

У Курській області країни-агресора Росії українська армія взяла під контроль 92 населені пункти. Про це 19 серпня заявив президент України Володимир Зеленський на нараді керівників закордонних дипломатичних установ України, стенограму опублікувала пресслужба глави держави.

"Зараз ми максимально переконливо підкріпили діями те, що повинні були зробити ще до цього моменту, те, про що давно говорили. Українські воїни продовжують захисну операцію у визначених районах Курської області. На сьогодні наші сили контролюють більш ніж 1250 км&³2; території ворога та 92 населені пункти", – сказав Зеленський.

Він зазначив, що на ворожій території сили оборони України зміцнюють позиції, стабілізують визначені райони і поповнюють обмінний фонд для України.

"Загалом ця операція стала найбільшою нашою інвестицією у процес звільнення українців і українок із російського полону – ми вже здобули найбільшу кількість російських полонених за одну операцію, і це вагомий результат, і це одна з наших цілей, і наші дії тривають", – заявив президент України.

Зеленський підкреслив, що зараз "час, коли світ позбавляється останніх і дуже наївних ілюзій щодо Росії, ілюзій, які суттєво заважали захисту України".

"Зараз російське прикордоння навпроти нашої Сумщини значною мірою очищене від присутності російської армії. І це також – серед цілей нашої операції, тактичних цілей. Ще кілька місяців тому багато хто у світі, якби почув, що ми плануємо саме таку операцію, сказав би, що це нереально і що це – перетин нібито найбільш червоної з усіх червоних ліній, які є в Росії. Саме тому, власне, ніхто й не чув про таку нашу підготовку", – пояснив він.

Контекст:

6 серпня розпочався наступ ЗСУ в Курській області РФ, після цього в регіоні тривають бої. 

12 серпня Зеленський уперше офіційно повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. 15 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомляв, що під контролем України – 1150 км&³2; і 82 населені пункти російського регіону. Там створили першу військову комендатуру України, її очолив генерал-майор Едуард Москальов.