Трамп заявив, що Україна приховує кількість жертв російських обстрілів

Масштаби руйнувань можуть свідчити про те, що загиблих в Україні може бути більше, ніж думають люди, заявив Трамп
Фото: ДСНС Львів / Telegram

Колишній президент США і кандидат на цю посаду Дональд Трамп припустив, що кількість загиблих через війну в Україні є значно вищою за ту, яку офіційно озвучує українська влада. Про це він заявив у подкасті американського дослідника й інтерв'юера Лекса Фрідмана, оприлюдненому 3 вересня в соцмережі X.

За словами Трампа, кількість загиблих в Україні може бути значно вищою, ніж думають люди, і про це, зокрема, свідчать масштаби руйнувань.

"Вони брешуть про кількість [загиблих]. Вони намагаються тримати їх на низькому рівні. Коли в Україні зносить велику будівлю, кажуть, що одна людина дістала легкі травми. Ні-ні, багато людей було вбито. І в тих будівлях – люди, у яких немає шансів, щойно вони починають руйнуватися", – заявив політик.

Він додав, що війну в Україні потрібно якнайшвидше завершувати, і заявив, що "гарантовано" домовиться, щоб президент України Володимир Зеленський і нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін уклали угоду щодо завершення війни, якщо виграє вибори у Сполучених Штатах.

Контекст:

Трамп обіймав посаду президента США із 2017-го до 2021 року. Республіканська партія висунула його кандидатом на президентських виборах 2024 року, які відбудуться 5 листопада.

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками й регулярно завдають по території країни ракетних ударів. Від початку повномасштабної війни окупанти обстріляли Україну понад 9,6 тис. ракет і випустили майже 14 тис. ударних БПЛА, сили ППО знищили 2429 російських ракет і приблизно 9,3 тис. дронів, розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 20 серпня. Однак після його заяви були нові масовані атаки на Україну.

Наймасштабнішу 2024 року атаку окупанти здійснили в ніч на 26 серпня. Російські військові застосували 127 ракет і 109 ударних БПЛА, сили оборони України збили більшість із них  201 повітряну ціль.