Трамп заявив, що Зеленський "не мав допускати початку війни"

За словами Трампа, саме Зеленський нібито "дозволив цій війні початися"
Фото: president.gov.ua

Експрезидент США й кандидат на цю посаду від Республіканської партії Дональд Трамп заявив, що президент України Володимир Зеленський не повинен був допускати початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ. Про це американський політик сказав у подкасті Патрикові Бет-Девіду, який опублікували 17 жовтня у YouTube.

Попри те, що наступ розпочала Росія, Трамп звинувачує в його початку Зеленського.

"Я думаю, що Зеленський – один із найбільших продавців, яких я коли-небудь бачив. Щоразу, коли він приходить, ми даємо йому $100 млрд (США ніколи не виділяли Україні таких траншів. У деяких заявах Трамп стверджував, що Зеленському щоразу дають по $60 млрд, що теж не відповідає дійсності. Kyiv Post зробив докладний фактчекінг цих заяв і з'ясував, що сукупно за весь час повномасштабної війни допомога США Україні, включно з військовою, фінансовою і гуманітарною, становить приблизно 110 млрд."ГОРДОН"). У кого ще в історії були такі гроші? Ніколи не було. І це не означає, що я не хочу йому допомагати, тому що мені дуже шкода цих людей. Але він ніколи не повинен був дозволяти цій війні починатися. Ця війна – програшна", – сказав Трамп.

Він учергове заявив, що чи не кожне місто в Україні "майже зруйноване". За його словами, у цьому також винен чинний президент США Джо Байден.

"Якби в нас був президент із половиною мозку, це можна було б легко врегулювати", – додав республіканець.

Трамп неодноразово заявляв, що в разі обрання главою держави закінчить війну Росії проти України до інавгурації в січні 2025 року (також він стверджував, що може домовитися про закінчення війни впродовж доби). Водночас він ніколи не деталізував свого плану, заявляючи лише, що досягне прямих переговорів між керівництвом РФ і України.

Контекст:

Президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року. За результатами соцопитування, яке провели Reuters спільно з Ipsos протягом 11–13 жовтня, віцепрезидентка США, кандидатка у президенти від Демократичної партії Камала Гарріс зберігає відрив у три відсоткові пункти від Трампа.

Зеленський і Трамп зустрічалися в Нью-Йорку 27 вересня. Зеленський вважає, що в нього із Трампом спільна думка, що війна в Україні має припинитися, а нелегітимний російський президент Володимир Путін не переможе. Після переговорів Трамп заявив, що російсько-українська війна може перерости у третю світову, а загалом, він за "справедливу угоду для всіх" щодо закінчення війни.

14 жовтня на передвиборчому мітингу в Оуксі (штат Пенсильванія) Трамп заявив, що раніше Путін попереджав його, що планує вторгнення в Україну, однак будучи главою Білого дому, республіканець нібито зміг запобігти війні.