Троє із чотирьох українців вважають відповідальними за війну проти України всіх росіян – опитування

Опитані погодилися, що росіяни підштовхують владу РФ до продовження війни
Фото: EPA

75,7% українців вважають відповідальними за агресію проти України всіх громадян країни-окупанта Росії. Про це свідчать опубліковані 29 серпня результати опитування, які провів цього місяця фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова.

Із твердженням, що "всі росіяни відповідальні за агресію проти України", погоджується 47,9% опитаних, ще 27,8% – "повністю згодні".

У регіональному розрізі ця спільна думка коливається від 56,4% на півдні до 84,6% на заході країни.

Незгоду із твердженням висловило загалом 20,4% опитаних, і більшість таких респондентів представляють південь України (36,3%).

Варіант "важко відповісти" обрало 3,9% опитаних.

"До того ж 64,5% згодні з тим, що населення Росії підштовхує керівництво своєї країни до продовження війни проти України, причому це стосується як наймолодшого покоління українців (66% серед молоді 18–29 років), так і найстаршого (60% серед людей старше 60 років)", – пояснили соціологи.

Графіка: dif.org.ua

Опитування проводили з 8-го до 15 серпня за багатоступеневою вибіркою методом face-to-face на тих територіях, які контролює уряд України й на яких не тривають бойові дії. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

У 2024 році окупанти почали наступ на півночі Харківської області, а українська армія – у Курській області РФ.

Важкі бої тривають на сході України.