У 123-й бригаді ТрО ЗСУ проведуть службове розслідування після повідомлень про самогубство комбата

Війсковослужбовець загинув 2 жовтня під Вугледаром
Фото: Олег Бортников / Facebook

Командування 123-ї бригади територіальної оборони ЗСУ проведе службове розслідування щодо обставин загибелі командира 186-го окремого батальйону Ігоря Гриба. Про це 5 жовтня у Facebook повідомила пресслужба бригади.

Попередньою причиною смерті 33-річного командира назвали самогубство на командно-спостережному пункті, написало "Суспільне", посилаючись на внутрішнє зведення із фронту, яке редакція має у своєму розпорядженні. Зазначено, що батальйон Гриба виконував бойові завдання на вугледарському напрямку.

Один із бійців бригади розповів "Суспільному", що за кілька днів до своєї смерті Гриб зібрав військовослужбовців у лісі й повідомив, що на їхні бойові позиції, де вони мали перебувати постійно, має зайти два розрахунки.

"Він сказав, що ми пройдемо блокпост, через який ми не зможемо вийти. Зайде два розрахунки, якщо вони лягають, то заходить на їхнє місце ще два, якщо вони ляжуть, то більше не буде кому заходити. Комбат сказав, що в нас є ніч пережити із цим і обміркувати, яке рішення ми приймемо", – розповів військовий.

За його словами, частина бійців самовільно покинула частину, частина – залишилася у сподіванні на зміни й відведення бригади.

У 123-й бригаді повідомили, що обставини загибелі Гриба наразі з'ясовують, триває службове розслідування.

"Маємо всі зрозуміти і дати час керівництву бригади й командуванню розібратися в тих обставинах, що склалися у військовому колективі, і вирішити всі проблемні питання для подальшого виконання особовим складом бойових завдань", – ідеться в повідомленні.

Як інформував "Град.City", 33-річний підполковник загинув 2 жовтня під Вугледаром.

За даними видання, Гриб – родом із Миколаївської області, служив за контрактом ще із 2014 року. Він брав участь у боях на Савур-Могилі, в Іловайську, в обороні Мар'їнки і Красногорівки Донецької області. 2021 року військового призначили командиром Первомайського батальйону ТрО, він очолював захист Миколаївської, Херсонської й Донецької областей.

Контекст:

На території Донецької області з перших днів повномасштабної війни тривають бої, тут пролягає лінія розмежування. Захоплення Вугледара було однією із пріоритетних цілей російських окупантів, писала британська розвідка.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у звіті за 24 вересня 2024 року зазначили, що росіяни намагаються оточити українських військових і змусити їх відступити з Вугледара. Наступного дня Forbes написав, що після 31 місяця оборони міста 72-га бригада імені Чорних Запорожців ЗСУ нібито почала відступати, щоб зайняти вигідніші оборонні позиції. Начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін тоді заявляв, що росармії у Вугледарі немає, лише заходять диверсійно-розвідувальні групи.

2 жовтня пресслужба оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" повідомила, що через загрозу оточення Вугледара сили оборони України вийшли з міста. Президент України Володимир Зеленський сказав, що це "дуже правильно, що вони відходять і можуть зберегти себе".