У ГУР ідентифікували членів екіпажу знищеного навесні у РФ бомбардувальника Ту-22М3

Свій останній політ російський Ту-22М3 із бортовим номером 11 здійснив 19 квітня
Фото: Минобороны России / Facebook (ілюстративне)

ГУР МО України встановив особи екіпажу знищеного у квітні російського бомбардувальника Ту-22М3 на території країни-агресора РФ. Про це повідомляють на сайті української військової розвідки.

Там нагадали, що Ту-22М3 19 квітня впав поблизу хутора Богомолов у Ставропольському краї за більше ніж 300 км від лінії фронту.

Свій останній політ Ту-22М3 із бортовим номером 11 здійснив з авіабази Моздок у напрямку станиці Кущевської у Краснодарському краї – рубежу запуску ракет Х-22 по території України.

Військова розвідка України встановила імена й докладні відомості про чотирьох російських військових зі складу екіпажу знищеного Ту-22М3.

Усі четверо змогли катапультуватися, але вижили двоє – командир корабля Сергій Колесніков (особистий номер Е-199209, проживає в Шайковці) та штурман авіазагону Олександр Скрябічев (особистий номер Е-179241, проживає в Шайковці). Інших двох – помічника командира корабля Андрія Кононова (особистий номер Ф-193346, проживав у Шайковці) та штурмана-оператора авіазагону Андрія Грушаніна (особистий номер МТ-498741) – ліквідовано разом із літаком Ту-22М3.

Контекст:

Сили оборони України 19 квітня вперше збили дальній стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 – носій крилатих ракет Х-22, якими російські окупанти б'ють по мирних українських містах.

У ГУР Міноборони України розповіли, що Ту-22МЗ удалося збити на відстані приблизно 300 км від України тими самими засобами, якими раніше було уражено російський літак дальнього радіолокаційного виявлення й управління А-50. Ту-22МЗ зміг долетіти до району російського Ставрополя, де впав і розбився.

"Українська правда" з посиланням на джерела написала, що російський бомбардувальник уразили за допомогою ЗРК далекого радіуса дії С-200, який модифікували фахівці ГУР МО. Інформацію про С-200 начальник української військової розвідки Кирило Буданов підтвердив у коментарі The War Zone.

Сили оборони України для знищення Ту-22МЗ "застосували те, що зробили з нуля зі старих складових", розповів Буданов. За його словами, українські зенітники сиділи тиждень у засідці й чекали, коли Ту-22М3 вийде на потрібний рубіж.