У Росії примусово евакуювали прикордонний район Курської області

У Курській області РФ триває евакуація цивільних
Фото: EPA

Тимчасовий виконувач обов'язків губернатора Курської області країни-агресора РФ Олексій Смирнов оголосив 14 серпня в Telegram про примусову евакуацію жителів Глушковського району, який межує з Україною.

"Регіональний оперштаб ухвалив рішення про обов'язкову евакуацію всього Глушковського району. Координацію процесу виїзду місцевих жителів покладено на силові структури, місцеву адміністрацію та дружинників курського центру "Патріот", – ідеться в повідомленні.

Перед цим посадовець заявляв, що евакуюватимуть лише селище Глушково, але за дві години це рішення поширили на весь район.

Раніше евакуацію оголосили у Великосолдатському, Коренівському та Суджанському районах Курської області, пише DW. Окрім того, за повідомленням губернатора сусідньої Бєлгородської області В'ячеслава Гладкова, жителі активно покидають Красноярузький район.

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні точаться бої. З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.

Нелегітимний російський президент Володимир Путін висунув вимогу до міноборони РФ, щоб із Курської області "витиснули противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника – 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області – 12 км, ширина по фронту – 40 км".

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. 13 серпня Зеленський поінформував, що під контролем України – 74 населені пункти Курської області РФ. Наступного дня президент повідомив, що українські сили від початку доби просунулися в Курській області на 1–2 км.

14 серпня омбудсмен України Дмитро Лубінець заявив, що на території Курської області українські військові сформували санітарну зону. За словами міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, така буферна зона потрібна для того, щоб захистити українські прикордонні громади від щоденних російських обстрілів.

Того самого дня Верещук повідомила, що Україна планує відкрити гуманітарні коридори між Сумською й Курською областями для евакуації цивільних в обидві сторони від кордону.