У Центрі протидії дезінформації спростували взяття окупантами Нью-Йорка

Окупанти цього літа значно активізувалися на торецькому напрямку, зазначали в Генштабі ЗСУ
Фото: Олександр Буряк / suspilne.media (архів)

Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО лейтенант Андрій Коваленко спростував російські заяви про повне захоплення селища Нью-Йорк Торецької міської громади Донецької області. Повідомлення він опублікував 6 серпня в Telegram. 

Увечері 6 серпня пропагандист Володимир Соловйов опублікував у своєму Telegram відео, на якому окупанти спалюють український прапор і вішають триколор на якусь будівлю, імовірно, школу. "Нью-Йорк наш: російський прапор піднято над населеним пунктом", – заявив він. За словами Соловйова, прапор у Нью-Йорку підняли солдати 9-ї мотострілецької бригади російських військ. У минулому цей підрозділ мав назву "штурмовий батальйон "Сомалі".

Аналітики української спільноти DeepState з’ясували, що російський прапор з’явився на даху навчального корпусу Нью-Йоркської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №38, розташованої в північно-західній частині селища. "На жаль, ці кадри свідчать про те, що тактична обстановка в селищі погіршилася й можлива його втрата в найближчій перспективі", – зазначили в DeepState.

Утім, зараз Нью-Йорк не захоплений, підкреслив Коваленко.

"Один із головних пропагандистів РФ Соловйов уже бреше про повне взяття Нью-Йорка, бо прапор вивісили на школі. Звісно ж, Нью-Йорк росіянами станом на зараз не взятий. Там тривають важкі бої", – написав він. 

На думку Коваленка, російські "воєнкори" та пропагандисти дістали завдання терміново зміщувати фокус уваги населення з півночі на бої в Донецькій і Луганській областях, саме через це 6 серпня в окупантів з’явилися новини про "триколори на адмінбудівлях" і "великі перемоги".

Станом на квітень 2024 року в Нью-Йорку залишалося приблизно 1940 людей, розповідав "Суспільному" начальник Торецької військової адміністрації Василь Чинчик. На той момент місто було менш як за 5 км до лінії фронту.

Контекст:

22 червня 2024 року в Генштабі ЗСУ поінформували про напружену ситуацію біля Торецька, а 3 липня зазначили, що окупанти значно активізувалися на торецькому напрямку.

Російське видання "Медуза" й "Українська правда" писали, що наприкінці червня російська армія розпочала наступ на торецькому напрямку.

У Донецькій ОВА повідомляли 24 червня, що російські окупанти перебувають дуже близько до Торецька, через що в місті планували примусову евакуацію населення.

Telegram-канал DeepState поінформував 4 липня, що йому надійшло дуже багато повідомлень від українських військових про "критичний і невтішний стан справ у районі Торецька".

Станом на 24 липня, за даними голови Донецької ОВА Вадима Філашкіна, у Торецьку проживало 3,5 тис. людей. Саме ж місто на 70% знищено.

6 серпня Генштаб ЗСУ повідомив, що минулої доби російські війська 26 разів атакували українські позиції на торецькому напрямку неподалік населених пунктів Північне, Торецьк і Нью-Йорк.