Удар РФ по аеродрому в Миргороді. У Повітряних силах повідомили про один втрачений літак, також посікло кілька "неробочих гробів"

Окупанти повідомляли про знищення винищувача Су-27 на аеродромі у Миргороді 1 липня
Скріншот: Fighterbomber / Telegram

Унаслідок ракетного удару російських окупантів по аеродрому в Миргороді Полтавської області 1 липня Україна втратила один бойовий літак. Про це 6 липня у Facebook поінформував колишній речник Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат.

"Болючий удар. Хоча літак намагалися врятувати і навіть вжили певних заходів, ми втратили той борт, також посікло кілька, як їх називають, "неробочих гробів", – написав Ігнат.

Він зауважив, що окупанти "героїчно приписують собі" знищення нібито семи українських бойових літаків, а в Україні занадто емоційно реагують на цю пропаганду. 

Водночас Ігнат визнав, що удари ворога по аеродромах почастішали, а капітальних залізобетонних укриттів для літаків недостатньо. 

"Як показує практика, будь-яка ракета, чи то балістична, чи крилата, здатна пробивати такі укриття. Більше того, Shahed із кумулятивною бойовою частиною теж не залишить йому шансів. Звичайно, добре мати багато таких ангарів, які 100% урятують техніку від непрямого попадання або від касетного боєприпасу. Але в найближчій перспективі збудувати таке на наших аеродромах не є можливим через, скажем так, ряд об'єктивних причин", – пояснив він. 

Контекст:

1 липня низка російських Telegram-каналів опублікувала відео, як стверджують, ракетного удару країни-агресора РФ по аеродрому Миргорода. Деякі повідомляли про знищення одного винищувача Су-27 та пошкодження ще кількох, інші – про нібито знищення двох літаків.

Ігнат підтверджував удар окупантів по аеродрому та "певні втрати", але "зовсім не такі, як приписує собі ворог".