Україна успішно випробувала першу балістичну ракету власного виробництва – Зеленський

Деталей щодо характеристики боєприпасу Зеленський не розкрив
Фото: EPA (архів)

Перша балістична ракета українського виробництва пройшла вдале випробування. Про це президент України Володимир Зеленський заявив 27 серпня на пресконференції, яку транслював Офіс президента в YouTube.

Він подякував працівникам оборонно-промислового комплексу України за те, що вони розробляють далекобійну зброю, поки Київ чекає на постачання від західних партнерів.

Деталей щодо характеристики боєприпасу Зеленський не розкрив.

За даними інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, заява Зеленського про успішне випробування балістичної ракети українського виробництва вказує на значне зростання можливостей ОПК України. Виріб, незалежно від його типу, потрібно виготовити, зберігаючи секретність і в необхідному для випробувань обсязі й темпі, що є доволі непересічним завданням, зважаючи на постійні ракетні удари росіян по українській території.

Контекст:

На початку березня 2023 року тодішній міністр оборони України Олексій Резніков сказав, що Україна 2023 року може "здивувати" російських окупантів оперативно-тактичним ракетним комплексом вітчизняного виробництва "Грім-2" ("Сапсан"). Комплекс, як заявляли, здатен завдавати ударів на відстань до 500 км.

24 серпня 2024 року Зеленський повідомив, що Україна того дня вперше застосувала нову ракету-дрон "Паляниця" вітчизняного виробництва, й опублікував відео про нову зброю. Міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін зазначив, що "Паляницю" застосували на окупованій території. За його словами, ракета-дрон – абсолютно новий клас зброї.