Україна вперше застосувала вітчизняну ракету-дрон "Паляниця" – Зеленський

За словами Зеленського, ворога було уражено новою українською зброєю
Фото: depositphotos.com

Україна 24 серпня вперше застосувала нову ракету-дрон "Паляниця" вітчизняного виробництва. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час заходу до Дня Незалежності, трансляцію вів Офіс президента України в YouTube.

"Це новий наш метод відплати агресору. Ворога було уражено", – заявив Зеленський. 

Де саме було застосовано цю зброю, він не уточнив.

Президент також подякував розробникам зброї, її виробникам і українським воїнам.

"Знаємо, що Росії буде складно, складно навіть вимовити, що саме прилетіло, складно протидіяти, але все ж дуже легко зрозуміти, за що", – додав Зеленський.

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін зазначив у Telegram, що "Паляницю" застосували на окупованій території. За його словами, ракета-дрон – абсолютно новий клас зброї, наступний крок в еволюції українського оборонного виробництва.

"Сьогодні в Україні можна знайти дрон для виконання будь-якої задачі. Ми маємо mortar drones, artillery drones – і від сьогодні ми маємо абсолютно новий клас зброї, rocket drones... Це дрон – і це ракета, адже за своїми тактико-технічними характеристиками виріб підпадає під обидва визначення", – написав він.

Камишін пообіцяв, що ракет-дронів ставатиме більше, "як уже стало більше дальнобійних ударних дронів, результати роботи яких ми бачимо майже щодня".

Контекст:

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року українська армія почала масово застосовувати безпілотники для розвідки й завдавання ударів по ворогу. Для цього використовують як безпілотники власного виробництва, так і закуплені на Заході й передані західними партнерами.

У липні 2023 року Кабмін України дав старт масовому виробництву боєприпасів для БПЛА. За словами віцепрем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки й технологій – міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, силам оборони передають тисячі безпілотників у межах "Армії дронів".

19 грудня Зеленський анонсував виготовлення в Україні 1 млн дронів протягом 2024 року.

6 лютого 2024-го Зеленський доручив створити в українських силах оборони окремий рід військ – Сили безпілотних систем. 10 червня Вадима Сухаревського призначили їх командувачем.

6 серпня Зеленський заявив, що в українських виробників цього року вже законтрактовано 1 млн дронів і ця цифра зростатиме.