Україна зафіксувала переміщення північнокорейських військових із Далекого Сходу вглиб РФ

Про залучення північнокорейських військ до участі у війні на боці РФ уперше стало відомо на початку жовтня
Фото: ЕРА (ілюстративне)

Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО України Андрій Коваленко повідомив 23 жовтня в Telegram, що північнокорейські військові, яких перекинули у РФ, переміщуються з Далекого Сходу вглиб РФ.  

"Є переміщення військових КНДР із Далекого Сходу РФ углиб Росії, – написав він. – Нагадаю, що Росія планує використовувати корейців для початку на Курщині". 

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов говорив, що перші північнокорейські військові сьогодні можуть з'явитися в Курській області РФ, де українська армія проводить наступальну операцію. 

Контекст:

Перші повідомлення про залучення військ КНДР до участі у війні на боці країни-агресора з'явилися на початку жовтня. Пізніше цю інформацію підтвердили представники української й південнокорейської розвідок. 14 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив про вступ Північної Кореї у війну на боці РФ. 

ЗМІ писали, що військові інженери з КНДР уже допомагають РФ завдавати по Україні ударів балістичними ракетами. Крім того, у ГУР МО повідомляли, що ще 11 тис. північнокорейських військових проходять підготовку на Далекому Сході у РФ і вони будуть готові воювати в Україні вже 1 листопада. За даними Зеленського, північнокорейців у російській армії може бути "до двох бригад".

У Кремлі 21 жовтня не підтвердили й не спростували перекидання північнокорейських військових на полігони у РФ. У МЗС Китаю ухиляються від коментарів на цю тему. 

22 жовтня представник КНДР в ООН заперечив повідомлення про скерування північнокорейських військових для допомоги Росії.