Українська розвідка вважає, що РФ формує батальйон із громадян КНДР на базі бурятської бригади – ЗМІ

Військовими із Північної Кореї, імовірно, укомплектують батальйон бригади, яка зазнала значних втрат на війні проти України
Фото: ЕРА (ілюстративне)

Країна-агресор Росія на базі 11-ї окремої десантно-штурмової бригади повітряно-десантних військ ЗС РФ, яка базується в Бурятії, формує "особливий бурятський батальйон", укомплектований громадянами Північної Кореї. Про це з посиланням на джерело в українській військовій розвідці повідомило 15 жовтня агентство LIGA.net

За інформацією співрозмовника ЗМІ, чисельність батальйону – приблизно 3 тис. осіб. Північнокорейських військових зараз забезпечують стрілецьким озброєнням і боєприпасами. 

У розвідці припускають, що цей батальйон можуть скерувати на виконання завдань у Курській області РФ – у район самого Курська або Суджі. 

11-та ДШБр дислокується в Улан-Уде (військова частина №32364). Улітку 2022 року "Сибирь.Реалии" (проєкт "Радио Свобода") повідомляв, що бригада входить до трійки лідерів за кількістю втрат у війні в Україні серед військових частин і з'єднань у Сибіру й на Далекому Сході.

Контекст:

4 жовтня українські ЗМІ писали, що біля тимчасово окупованого Донецька внаслідок ракетного удару 3 жовтня загинуло понад 20 військовослужбовців, зокрема шестеро офіцерів із КНДР, які прибули для консультацій із російськими військовими. Міністр оборони Південної Кореї Кім Йон Хьон 8 жовтня заявив про ймовірність такого розгортання військ КНДР. Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко, коментуючи цю заяву, повідомив, що КНДР уже скерувала свої війська в Україну. 

За інформацією The Guardian, військові інженери з КНДР допомагають РФ завдавати по Україні ударів балістичними ракетами. Участь у війні дає Північній Кореї шанс випробувати зброю, здобути бойовий досвід для своїх військ і зміцнити свої позиції як міжнародного союзника, вважає ЗМІ. 11 жовтня The Washington Post написала, що кілька тисяч солдатів із КНДР проходять підготовку в Росії, а до кінця року їх можуть перекинути на фронт в Україні. Коваленко назвав це повідомлення вигадками. Він пояснив, що російську мову знає менше ніж 1% кадрового офіцерського складу армії КНДР. 

14 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що дані українських розвідок свідчать про залучення у війну Північної Кореї на боці РФ.