Українські дрони атакували три російські спиртзаводи

Безпілотники атакували російське підприємство "Биохим" у Тамбовській області РФ, яке виробляє спирт
Фото: biohim68rsk.ucoz.ru

У ніч на 22 жовтня російська влада заявила про атаку дронів на три спиртові заводи в Тульській і Тамбовській областях та промислове підприємство у Воронезькій області. Про це повідомили губернатори регіонів, а також російські пропагандистські ЗМІ.

Спочатку з'явилася інформація про атаку на Тульську область. Telegram-канал Baza написав, що жителі міста Єфремов Тульської області почули перший вибух приблизно о 2.10, за п'ять хвилин прогримів другий.

Спершу ЗМІ повідомляли, що дрони, за однією версією, упали біля місцевої ТЕЦ, за другою – поблизу заводу синтетичного каучуку (про це, зокрема, поінформував Telеgram-канал Astra). У мережі з'явилося відео, на якому видно масштабну пожежу, а місцеві жителі кажуть, що "завод в...бали".

Але місцевий губернатор Дмитро Міляєв повідомив у Telegram, що пошкоджень унаслідок атаки зазнало два спиртзаводи: у Єфремові й селищі Лужковський, водночас він стверджує, що атаку України "було відбито".

О 5.20 безпілотники атакували російське підприємство "Биохим" у місті Розсказово Тамбовської області, написав у Telegram губернатор регіону Максим Єгоров. За його словами, постраждалих немає, а пожежу за годину нібито загасили. АТ "Биохим", згідно з даними на його сайті, виготовляє спирт.

Про атаку безпілотників уранці заявив у Telegram і губернатор Воронезької області Олександр Гусєв. За його словами, дрон упав на будівлю цеху промислового підприємства (якого саме, він не уточнив). Губернатор стверджує, що обійшлося без постраждалих, але виникло "невелике загоряння на одному поверсі будівлі".

Окрім того, через імовірну атаку безпілотників уранці в аеропорту Нижнього Новгорода вводили план "Килим", повідомив Telegram-канал Baza. Борт, який мав прилетіти з Калінінграда, раптово скерували до Москви.

Міноборони країни-агресора РФ заявило, що вночі сили російської ППО нібито знищили 18 українських дронів: 11 – над Брянською областю, три – над Бєлгородською, два – над Курською, по одному – над Тульською й Орловською. Скільки дронів долетіло до цілей, окупанти традиційно не уточнили.

Україна атак на об'єкти на території Росії поки не коментувала.

Контекст:

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року українська армія почала масово застосовувати безпілотники для розвідки й завдавання ударів по ворогу. Для цього використовують як безпілотники власного виробництва, так і закуплені на Заході й передані західними партнерами.

Від початку року Україна посилила атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії: нафтопереробні заводи, нафтобази й газові термінали. Також Україна завдає ударів дронами по російських військових об'єктах, зокрема військових аеродромах у РФ.

Спиртзаводи на території РФ стають об'єктом атаки не вперше. На початку жовтня російські Telegram-канали писали про атаки на спиртзаводи в Бєлгородській і Воронезькій областях.