Українські військові не змогли закріпитися у Бєлгородській області РФ – ISW

Українські військові заходили в Бєлгородську область, але не змогли закріпитися, кажуть аналітики
Скріншот: Exilenova+ / Telegram

Українські сили просунулися в західну частину Бєлгородської області країни-агресора РФ під час нещодавніх транскордонних наступів, але станом на 16 серпня вони більше не утримують там позицій. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

У звіті послалися на публікацію газети The Washington Post від 15 серпня, де повідомляли, що українські групи провели механізовані атаки поблизу прикордонного контрольно-пропускного пункту "Колотилівка" на північний захід від Бєлгорода 11 серпня і просунулися приблизно на 10 км у цьому районі.

Російські джерела стверджують, що українські сили неодноразово атакували поблизу Колотилівки впродовж останніх днів і тимчасово захопили контрольно-пропускний пункт "Колотилівка" 15 серпня, але не стверджують, що українські сили просунулися хоч на 10 км далі за контрольно-пропускний пункт.

У звіті йдеться, що ISW не виявив жодних російських заяв або доказів, які свідчать про те, що українські сили залишаються у Бєлгородській області станом на 16 серпня.

Українські солдати повідомили The Washington Post, що російські сили в Бєлгородській області були підготовленішими до відбиття транскордонних українських атак, ніж сили в Курській області. Вони встановили великий масив протитанкових укріплень "зуби дракона" вздовж кордону й інтенсивно замінували територію. Також російські артилерійські підрозділи, оператори безпілотників та авіація майже відразу ж почали завдавати ударів по українських силах, коли вони намагалися перетнути кордон у Бєлгородській області 11 серпня.

"Опис українськими солдатами реакції Росії припускає, що оперативна раптовість, якої українські сили добилися 6 серпня, розпочавши вторгнення в Курську область, значною мірою розвіялася до 11 серпня, і що російські сили в Бєлгородській області були готові відбити українські транскордонні атаки. Проте з моменту початку вторгнення 6 серпня українські сили здійснили наступні швидкі наступи на інших ділянках кордону з Курською областю, і цілком імовірно, що російські сили більш посилено захищають деякі ділянки кордону", – ідеться у звіті ISW.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, після цього в регіоні тривають бої. ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській –   ввели режим контртерористичної операції.

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше офіційно повідомив, що сили оборони проводять операцію у Курській області. За його даними, там узяли в полон сотні російських військових.

За словами головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, станом на 15 серпня під контролем України – 1150 км&³2; і 82 населені пункти Курської області РФ. У регіоні створили першу військову комендатуру України, її очолив генерал-майор Едуард Москальов.

16 серпня Сирський доповів Зеленському, що сили оборони просунулися в Курській області на відстань до 3 км.