В "Азові" розповіли, скільки бійців бригади досі перебуває в російському полоні

Приблизно 700 бійців бригади "Азов" залишаються в російському полоні
Фото: АЗОВ / Facebook

Приблизно 700 військовослужбовців 12-ї бригади спеціального призначення "Азов" Національної гвардії України зараз перебувають у полоні російських окупантів. Про це керівниця патронатної служби бригади Олена Толкачова розповіла 15 вересня в ефірі національного телемарафону, який транслював канал "Рада".

"Ще приблизно 700 людей [бійців бригади "Азов" перебувають у російському полоні]. Точно я не можу сказати, приблизно 680", – сказала Толкачова.

За її словами, ідеться про бійців, на яких базувався "Азов" і на яких "полювали" росіяни.

Раніше на сторінці бригади у Facebook заявляли, що в полоні перебуває понад 900 бійців "Азову".

Як пояснила Толкачова, ішлося загалом про військовослужбовців частини, до якої в лютому 2023 року приєднали полк "Азов", котрий перетворили на бригаду.

"Це враховуючи всіх військовослужбовців військової частини №3057. Саме військовослужбовців в/ч №3057, до якої був прикріплений полк "Азов", потихеньку віддають", – пояснила керівниця патронатної служби.

Контекст:

Оборона Маріуполя тривала з лютого до травня 2022 року. На заводі "Азовсталь" до середини травня перебували українські захисники – бійці Нацгвардії, зокрема полку "Азов", співробітники СБУ, військовослужбовці ЗСУ, прикордонники й поліцейські. На той час окупанти захопили майже всю територію Маріуполя й регулярно штурмували "Азовсталь", обстрілювали підприємство і скидали на нього авіабомби.

16 травня президент України Володимир Зеленський і Генеральний штаб ЗСУ повідомили, що з "Азовсталі" розпочали евакуацію українських військовослужбовців, зокрема важкопоранених. За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, з "Азовсталі" вийшло приблизно 2,5 тис. захисників.

13-го й 14 вересня відбулося два обміни полоненими, за підсумками яких уперше з російського полону вдалося повернути бійців "Азову". Зокрема, ішлося про 38 азовців, повідомив командир бригади Денис Прокопенко.