У Чернігівській і Сумській областях з отруєної росіянами Десни зібрали 18 тонн мертвої риби

Річку штучно збагачують киснем
Фото: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України / Facebook

У Сумській і Чернігівській областях із річки Десна зібрали 18 тонн загиблої риби. Про це пресслужба Міністерства захисту довкілля та охорони природних ресурсів повідомила ввечері 31 серпня.

У релізі відомство звітує про роботу з очищення забрудненої Десни. Зокрема, повідомляють, що річку штучно збагачують киснем, щоб посилити дію внесених бактерій і покращити якість води.

"Основні заходи здійснюються в Чернігівській області, зокрема в селах Макошине й Максаки. Також продовжується збір і захоронення загиблої риби, зокрема на сьогодні в Сумській області зібрано понад 12 тонн, а в Чернігівській області – 6 тонн. Наразі маса забруднених вод у річці Десна дісталася до села Кладьківка Чернігівської області", – зазначають у повідомленні.

У Міндовкілля розповіли, що Держекоінспекція і Держводагентство за останню добу взяли 26 проб води, щоб дослідити забруднення в лабораторіях, у Сумській області взяли проби ґрунтової води в шахтних колодязях, про їхні результати обіцяють повідомити окремо.

Також у релізі нагадали про заборону купатися в Десні й річці Сейм, яка в неї впадає, напувати в них худобу й використовувати цю воду для поливання городини. Торгівлі отруєною рибою в цих регіонах не зафіксували.

Держагентство меліорації та рибного господарства України повідомляло 27 серпня, що в річці Сейм, яка тече з РФ, зафіксували значне перевищення концентрації забруднювальних речовин – амонію й завислих речовин. У зв'язку із чим у населених пунктах за течією заборонили купання, риболовлю, а також використання води із Сейму для технічних потреб.