У ГУР пояснили слова Буданова щодо "атаки з півночі". Інтерв'ю записували під час активного наступу на харківському напрямку

За словами Юсова, сили оборони "зламали плани ворога по Харківській області і по іншому північному напрямку"
Фото: mediacenter.org.ua

Ситуація на північних кордонах України активно змінюється, але загроза там залишається, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов. Про це він сказав 17 липня в ефірі телемарафону, коментуючи нещодавнє інтерв'ю очільника ГУР Кирила Буданова, повідомило "Радіо Свобода"

За словами Юсова, інтерв'ю, у якому Буданов говорив про "загрозу наступу РФ із півночі", записували тоді, коли "були активні дії на харківському напрямку і ворог продовжував свою наступальну операцію".

Представник ГУР наголосив, що ситуація на фронті активно змінюється, "що вимагає постійних коректив у формах подачі інформації".

"І коли ми говоримо про форму подачі інформації, інтерв’ю поважним друкованим виданням, які виходять згодом за декілька тижнів і пізніше після факту проведення інтерв’ю, то звичайно треба робити певні поправки і корективи", – наголосив Юсов.

Він зауважив, що українські військові "зламали плани ворога по Харківській області й по іншому північному напрямку".

"Але справді загроза там залишається. Ворог не буде полишати спроб дестабілізувати ситуацію, відволікати сили й засоби українських сил безпеки й оборони. Тому так, у цьому контексті це питання актуальне. Ми говоримо про російсько-українські кордони, ми говоримо про північний напрямок", – наголосив представник ГУР.

На запитання, чи фіксують зараз на окремих ділянках північного кордону нове накопичення сил, Юсов відповів, що "зараз у ГУР бачать спроби ворожих ДРГ і спроби ротації, зміни, поповнення підрозділів, які зазнали значних втрат у живій силі й техніці".

"Звичайно, сили безпеки й оборони України за цим уважно спостерігають, готуються і проводять активні контрзаходи", – сказав він.

Контекст:

10 травня 2024 року армія Росії розпочала новий наступ у Харківській області. Уже 16 травня, за даними ОВА, активне просування окупантів зупинили. Президент України Володимир Зеленський зазначав, що окупанти в Харківській області змогли просунутися щонайбільше на 10 км від кордону.

У ГУР МО України говорили, що окупанти можуть розпочати новий наступ у Сумській області, як раніше намагалися в Харківській.

Буданов в інтерв’ю виданню NV, яке вийшло у друкованому журналі наприкінці червня, а на сайті NV – 13 липня, сказав, що ситуація з атаками РФ на Україну з півночі загострюється. Він не коментував цього питання ширше, щоб "не спровокувати паніку".

На пресконференції 15 липня Зеленський розповів, що сам телефонував Буданову, щоб уточнити цю інформацію, і той, за його словами, заявив, що його "не так зрозуміли". Президент наголосив, що "на Харківщині зроблена серйозна робота, щоб унеможливити потужний наступ із півночі".