В ОП розкрили, що передбачає план перемоги України, який Зеленський презентував Заходу

План передбачає надання Україні більшої кількості ATACMS і дозвіл на удари ними вглиб РФ
Фото: lockheedmartin.com

План перемоги, який президент України Володимир Зеленський останніми тижнями презентував західним лідерам, є детальною стратегією, котра охоплює військові, економічні, дипломатичні й політичні кроки, які мають змусити країну-агресора РФ до миру. Про це в коментарі The Wall Street Journal 14 жовтня розповів радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

За його словами, серед цих кроків – запит на надання Україні більшої кількості далекобійних ракет, зокрема ATACMS і Storm Shadow, і дозвіл на завдання ними ударів по військових цілях у РФ.

Подоляк каже, що це "може змінити розрахунки" нелегітимного президента РФ Володимира Путіна, збільшивши внутрішній тиск у країні-агресорі, а також послабити російські сили на фронті. 

26 вересня Зеленський у Вашингтоні презентував план перемоги України президенту США Джо Байдену. Детального змісту цього плану не розкривали, але президент України заявляв, що його перший пункт стосується "проблеми дефіциту геополітичної визначеності в Європі". 10–11 жовтня Зеленський презентував план лідерам Великобританії, Франції, Італії та Німеччини.

Як зазначає WP, відповідь Білого дому на презентований документ була "прохолодною".

Співрозмовники видання у США заявили, що частина пунктів плану містить деякі попередні запити, а члени НАТО розділилися в думках щодо того, чи потрібно запрошувати Україну в НАТО. 

Зеленський мав намір обговорити цей план із Байденом та іншими лідерами Заходу на зустрічі у форматі "Рамштайн" у Німеччині, але вона не відбулася через перенесення візиту президента США до ФРН. Поїздку, скасовану через ураган "Мілтон", перенесли, за даними ЗМІ, на цей тиждень. Однак "Рамштайну" на рівні лідерів поки не планують, повідомили німецькі медіа. 

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун, який зазвичай разом із главою Пентагону Ллойдом Остіном представляє США на "Рамштайні", 9 жовтня сказав, що союзникам "доведеться сісти з українцями й обговорити, що насправді можна зробити" зі списку, який презентувала Україна.

Контекст:

В Україні очікують на якнайшвидший фідбек від партнерів на план перемоги у вигляді конкретних кроків, заявили в ОП 12 жовтня. Подоляк того ж дня сказав, що Зеленський має намір презентувати цей план українцям найближчими днями