У районі Вовчанська окупанти використовують термінали Starlink – українські військові

Офіційно Starlink надано Україні
Фото: depositphotos.com

Російські окупанти, які намагаються наступати на сили оборони України в районі Вовчанська Харківської області, мають американський супутниковий зв'язок Starlink. Про це у зведенні станом на ранок 31 липня поінформувало у Facebook оперативно-тактичне угруповання "Харків" сил оборони України.

"У Вовчанську [ворог] провів перегрупування штурмових груп для підготовки до штурмових дій. Відмічено нарощування системи управління додатковим терміналом зв'язку Starlink", – ідеться в повідомленні.

Загалом ситуацію в операційній зоні ОТУ "Харків" українські військові називають складною й напруженою.

"Ворог продовжує атакувати позиції сил оборони України. Основні зусилля противник зосередив у районах населених пунктів Глибоке й Вовчанськ. Поблизу Глибокого здійснює підготовку до наступальних дій, проводить детальну розвідку з використанням БПЛА, веде активний пошук особового складу й вогневих точок сил оборони України", – пояснили вони.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 2022 року Україна отримала термінали Starlink, які дають зв'язок українським військовим і жителям деокупованих населених пунктів.

8 лютого 2024 року в мережі з'явилася інформація про те, що Росія могла закупити системи зв'язку Starlink у Дубаї й використовує їх на війні в Україні. Водночас у компанії SpaceX заявили, що не ведуть жодних справ із російським урядом чи військовими, а також не завозять Starlink у Дубай. 

У Головному управлінні розвідки Міноборони України повідомляли 10 лютого, що використання окупантами Starlink починає набувати систематичного характеру. За даними розвідки, Росія закуповує засоби зв'язку, зокрема термінали Starlink, в арабських країнах.

У травні в Пентагоні заявили, що запобігли несанкціонованому використанню росіянами терміналів Starlink на полі бою в Україні.