Вибухнуло 750 тис. снарядів. Розвідка Естонії вважає, що удар по Торопцю вплине на ситуацію на фронті

Пожежу на арсеналі було видно із супутника
Фото: Схеми: корупція в деталях - RFERL / Facebook

Наслідки удару по військовому арсеналу РФ у Торопці Тверської області будуть помітними на фронті протягом найближчих тижнів, вважає глава розвідцентру сил оборони Естонії полковник Антс Ківісельг. Про це він заявив на пресконференції 20 вересня, повідомляє ЕRR.

За його словами, Україні вдалося завдати удару, коли частина боєприпасів не була в бункерах, тому й почалася низка вибухів. 

Як каже Ківісельг, унаслідок атаки "вибухнуло 30 тис. тонн боєприпасів, тобто 750 тис. снарядів". За середнього темпу бойових дій країна-агресор випускає 10 тис. снарядів на добу, тому йдеться про дво-, тримісячний запас боєприпасів, пояснив начальник естонської військової розвідки. 

"Унаслідок цієї атаки Росія зазнала втрат у боєприпасах, і наслідки цих втрат ми побачимо на фронті протягом найближчих тижнів", – додав він.

18 вересня в Торопці атаки українських дронів зазнав один із головних арсеналів Головного ракетно-артилерійського управління міноборони РФ, на якому зберігали десятки тонн боєприпасів, включно з балістичними ракетами. Усього в Росії є до 20 таких складів, а на відстані до 750 км від України – шість, повідомило Defense Express.

Контекст:

У ніч на 18 вересня Росію атакували безпілотники. У Торопці Тверської області виникла пожежа на території військової частини, місцеві жителі чули звуки детонації. Пізніше губернатор області Ігор Руденя оголосив евакуацію жителів міста. Згодом їм дозволили повернутися. 

ЗМІ з посиланням на джерела у Службі безпеки писали, що російський арсенал атакували дрони СБУ, ГУР і Сил спеціальних операцій ЗСУ. На атакованому складі росіяни зберігали ракети, зокрема балістичні північнокорейські KN-23, заявив керівник Центру протидії дезінформації при РНБО України Андрій Коваленко. 

Станом на 20 вересня пожежу в Торопці локалізували, але не загасили, снаряди на складах припинили вибухати. Супутникові знімки показують вирви діаметром від 50 м до 90 м від снарядів, які розірвалися.