Вирви діаметром до 90 м. З'явилися нові супутникові фото арсеналу в РФ, який Україна "стерла з лиця землі" photo icon

Арсенал у Торопці вибухнув 18 вересня після атаки українських дронів
Скріншот: БУТУСОВ ПЛЮС / Telegram

Проєкт "Радіо Свобода" "Схеми" опублікував 19 вересня супутникові знімки, на яких зафіксовано наслідки атаки українських дронів на склад боєприпасів у Торопці Тверської області РФ. 

Знімки із супутника Planet Labs, які порівнюють в анімаціях журналісти, датовано 1 липня (до ударів) і 19 вересня (за добу після). Попередні фото з наслідками удару по Торопцю зробили 18 вересня, на них було видно масштабне задимлення на території військової частини №11777, де розташований склад боєприпасів. 

На свіжих знімках задимлення менше й видно, що пожежа ще триває. Також помітні вирви діаметром від 50 м до 90 м від снарядів, які розірвалися.

У ніч на 18 вересня Росію атакували безпілотники. У Торопці Тверської області виникла пожежа на території військової частини, місцеві жителі чули звуки детонації. Пізніше губернатор області Ігор Руденя оголосив евакуацію жителів міста. Згодом їм дозволили повернутися. 

ЗМІ з посиланням на джерела у Службі безпеки писали, що російський арсенал атакували дрони СБУ, ГУР і Сил спеціальних операцій ЗСУ. На атакованому складі росіяни зберігали ракети, зокрема балістичні північнокорейські KN-23, заявив керівник Центру протидії дезінформації при РНБО України Андрій Коваленко. 

Ідеться про один із головних арсеналів Головного ракетно-артилерійського управління міноборони РФ, написало видання Defense Express. За підрахунками видання, таких складів у РФ "не так багато, орієнтовно до 20" на всю країну. 

Як розповів головний редактор Defense Express Олег Катков "Радіо NV", склади ГРАУ – центральне місце зберігання боєприпасів.

"Треба розуміти, як взагалі працює забезпечення боєприпасами: від величезного складу до великих, менших, менших, менших, поки це не завершується складом боєприпасів у взводному опорному пункті. Але центральним елементом є склади ГРАУ, де зберігається найбільша кількість боєприпасів, які після цього розподіляються вже по менших складах. І там зберігаються дуже цінні речі", – пояснив він.

За словами співрозмовників "Русской службы ВВС" у СБУ, українські дрони ударом 18 вересня "у прямому сенсі стерли з лиця землі" цей арсенал. Джерела ЗМІ зазначали, що там зберігали балістичні ракети "Іскандер-М", "Точки-У" і кориговані авіаційні бомби, якими окупанти регулярно атакують Україну.

Станом на 20 вересня, як повідомило "Настоящее время", посилаючись на місцевих чиновників, пожежу в Торопці локалізували, але не загасили, снаряди на складах припинили вибухати. У багатьох будинках вибиті вікна, на вулицях – сильний запах гару.