"Вони знають, що мають бути дуже швидкими". Німецький журналіст розповів про роботу українського мобільного підрозділу ППО

Журналіст із Німеччини побачив, як українські військові збивають Shahed
Фото: Олександр Павлюк / Telegram

Журналіст німецького видання Bild Бйорн Штрітцель супроводжував українських військових із мобільних вогневих груп ЗСУ під час їхньої нічної місії на сході країни. Репортаж видання опублікувало 25 червня.

Він зазначив, що військові можуть використовувати прожектор для виявлення дронів, які наближаються, але він також видає їхнє місцерозташування, тому діяти вони мають дуже швидко.

Командир однієї із груп із позивним Нікола розповів, що військовим завжди доводиться швидко відступати після операцій, щоб не постраждати. За його словами, група здебільшого працює з кулеметами Browning на пікапах.

Усю потрібну інформацію від української розвідки командир одержує на свій планшет у режимі реального часу і може бачити, коли російські безпілотники наближаються до міста, ідеться у публікації. Щойно він розпізнає, що БПЛА наближаються до певного сектору міста, він повідомляє про це свої групи, які перебувають у цьому районі.

За словами Ніколи, росіяни переважно скеровують свої безпілотники вночі. Два роки тому вони спрямовували великі зграї дронів, але тепер програмують їх так, щоб вони уникали українських позицій ППО. Тому високомобільні групи ППО займають розрізнені позиції, розповів німецький кореспондент.

"Вони знають, що мають бути дуже швидкими", – зазначив Штрітцель. За його словами, є лише короткий проміжок часу, щоб упіймати БПЛА Shahed, які можуть летіти зі швидкістю 250 км/год. За словами журналіста, допомагають тепловізори, лазери і прожектори, але насамперед стрілець має точно стріляти з кулемета по цілі, що швидко рухається.

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками і регулярно завдають по території країни ракетних ударів. Наймасштабнішу 2024 року атаку окупанти організували 22 березня. Сили оборони України знищили 92 повітряні цілі окупантів зі 151, зокрема 35 крилатих ракет, дві авіаційні ракети і 55 дронів Shahed.

Із 1 січня 2024 року російські окупанти випустили по території України 2277 ударних безпілотників типу Shahed. Протиповітряна оборона знищила приблизно 86% – 1953 безпілотники, розповів 25 червня командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.