Вовчанськ перетворюється на піхотну "м'ясорубку" для росіян, для України – на місто-примару – ЗСУ

Вовчанськ майже повністю зруйнований, зазначили у ЗСУ
Фото: Окрема президентська бригада імені гетьмана Богдана Хмельницького / Facebook

У Вовчанську Харківської області, що розташований на півночі приблизно за 5 км від держкордону з РФ, до війни проживало понад 17 тис. українців, а зараз із місцевих залишилися тільки сміливці. Про це 5 вересня повідомляють у Facebook окремої президентської бригади ЗСУ імені гетьмана Богдана Хмельницького.

"Місто майже повністю зруйноване, від ударів артилерії й FPV-дронів вигорають цілі вулиці, місто покрите димом. У повітрі цілодобово стоїть гул дронів, у небі одночасно знаходяться десятки квадрокоптерів. Над ними – розвідувальні "крила". Перевага в небі майже 100-відсотково означає перевагу на землі", – ідеться в повідомленні.

Українські військові розповідають, що на вовчанському напрямку воюють одні з найбоєздатніших підрозділів із досвідом.

"Усі розуміють, що не можна дати супротивникові просунутися глибше на харківському напрямку, ніхто не хоче знову вести бойові дії за Харків, ми вже це у 2022 році проходили. Усі розуміють, що треба докласти максимум зусиль для того, щоб цього не допустити", – наголосив командир 2-го мехбатальйону окремої президентської бригади з позивним Самурай.

Військові зазначають, що після початку бойових дій у Курській області кількість керованих авіабомб у районі Вовчанська стала меншою. У бій на цьому напрямку, як і на більшості інших, росіяни пускають переважно піхоту, оскільки техніка їм дорожча і цінніша.

"Вовчанськ перетворюється на чергову піхотну "м'ясорубку" для росіян. Для України – на чергове місто-примару, яке окупанти зрівняли із землею й закидали своїми тілами. Що вкотре доводить, що противник має на меті лише тотальне винищення всього на своєму шляху та захоплення квадратних кілометрів за будь-яку ціну", – резюмували у бригаді.

Фото: Окрема президентська бригада імені гетьмана Богдана Хмельницького / Facebook
Фото: Окрема президентська бригада імені гетьмана Богдана Хмельницького / Facebook
Фото: Окрема президентська бригада імені гетьмана Богдана Хмельницького / Facebook

Контекст:

10 травня країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. За даними президента України Володимира Зеленського, співвідношення втрат під час цього наступу становило вісім росіян на одного українця. 21 липня він сказав, що Росія втратила вбитими під час цієї спроби 20 тис. осіб.

Спроба РФ створити буферну зону на півночі Харківської області провалилася, присутність окупантів там – питання часу, заявили в українській військовій розвідці. 3 серпня в ОТУ "Харків" повідомили, що РФ намагається розширити зону контролю біля Вовчанська.

В ОВА розповіли 30 серпня, що Вовчанськ зруйновано на 90%, там залишалося 20 осіб.