WP написала, як нелегальні термінали Starlink допомогли РФ захопити Вугледар

Раніше сили оборони України мали головну перевагу над росіянами – доступ до інтернету через термінали Starlink
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Нелегальні термінали супутникового інтернету Starlink допомагають російським окупантам просуватися на фронті, зокрема в Донецькій області. Про це 12 жовтня написала The Washington Post із посиланням на шістьох українських військових.

ЗМІ зазначив, що раніше сили оборони мали головну перевагу над росіянами, які чисельно переважали і були озброєні краще, – доступ до інтернету через термінали Starlink. Зараз його використовують також і окупанти, копіюючи українських військових, додала WP.

Нелегальні Starlink дають змогу росіянам використовувати супутниковий інтернет для покращення координації під час штурмів, здійснювати більше вильотів БПЛА, а також обстрілювати ЗСУ влучним артилерійським вогнем.

Офіцер 72-ї механізованої бригади, яка захищала район Вугледара із 2022 року і нещодавно була змушена відступити, у коментарі WP назвав використання РФ Starlink одним із важливих чинників поряд із браком живої сили й озброєння, які прискорили падіння Вугледара на початку жовтня.

Як зазначив ЗМІ, термінали Starlink з'являлися на російських позиціях протягом усього року, але лише протягом останніх кількох місяців їхній вплив став дійсно відчутним. Зокрема, окупанти використовували їх під час наступу для координації атак.

Російські компанії і приватні особи не мають права продавати Starlink, проте з'явився сірий ринок, який підживлює високий попит із боку військових і приватних покупців. Більшість терміналів продають через Telegram, вони потрапляють на фронт із Підмосков'я, поінформувала WP.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 2022 року Україна отримала термінали Starlink, які дають зв'язок українським військовим і жителям деокупованих населених пунктів.

8 лютого 2024 року в мережі з'явилася інформація про те, що Росія могла закупити системи зв'язку Starlink у Дубаї і використовує їх на війні в Україні. Водночас у компанії SpaceX заявили, що не ведуть жодних справ із російським урядом чи військовими, а також не завозять Starlink у Дубай.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України інформували 10 лютого, що використання окупантами Starlink починає набувати систематичного характеру. За даними розвідки, Росія закуповує засоби зв'язку, зокрема термінали Starlink, в арабських країнах.

У травні в Пентагоні заявили, що запобігли несанкціонованому використанню росіянами терміналів Starlink на полі бою в Україні.

31 липня оперативно-тактичне угруповання "Харків" сил оборони України повідомило, що російські окупанти, які намагаються наступати поблизу Вовчанська Харківської області, мають зв'язок Starlink.