Збивати Shahed і ракети можна у взаємодії – Зеленський про відбиття атаки Ірану на Ізраїль

Зеленський навів приклад спільної роботи ППО на Близькому Сході
Фото: president.gov.ua

Країни-союзники мають допомагати Україні збивати дрони-камікадзе, які країна-агресор Росія запускає по українських об'єктах неподалік країн НАТО. Про це у зверненні за підсумками 2 жовтня заявив президент України Володимир Зеленський, стенограму опублікувала його пресслужба.

"Минулої ночі [...] в Ізмаїльському районі, зовсім неподалік від кордону Румунії, [...] Shahed ударили по звичайній цивільній інфраструктурі – поромному терміналу, по вантажівках, по складу із зерном. Саме те, що російські терористи завжди сприймають як мішень, – продовольча безпека регіону та світу. Україна давно говорить усім сусідам, усім основним партнерам: треба взаємодіяти, треба разом збивати Shahed, збивати ракети, а надто в районах, які поруч із державами НАТО", – сказав Зеленський.

Він вважає, що "це абсолютно можливо", і навів приклад подій 1 жовтня в Ізраїлі.

"Щоразу на Близькому Сході під час злочинних іранських ударів ми бачимо, як міжнародна коаліція діє разом. Я дякую кожній державі, яка дійсно допомагає нам із ППО. Я дякую особливо Румунії за [ЗРК] Patriot. І ми можемо досягти ще більшої ефективності – ми можемо взагалі покласти край російському терору, збиваючи Shahed, збиваючи ракети у взаємодії", – заявив президент.

Увечері 1 жовтня Іран атакував Ізраїль більше ніж 180 ракетами, повідомляла Армія оборони Ізраїлю. Іран стверджує що, зокрема, поцілив по трьох ізраїльських військових базах у районі Тель-Авіва. У ЦАХАЛ заявили, що атака Ірану "матиме наслідки", а також про те, що багато іранських ракет перехопили, але є кілька влучань у центрі й у кількох районах на півдні країни. Відбивати атаку допомагали, зокрема, військові США.

Контекст:

Про те, що РФ 2 жовтня атакувала Україну 32 ударними безпілотниками типу Shahed, повідомили Повітряні сили ЗСУ. Унаслідок протиповітряного бою сили оборони збили 11 із них у Кіровоградській, Одеській та Сумській областях.

18 серпня Зеленський закликав США, Великобританію і Францію прискорити передання Україні обіцяних військових пакетів, зазначивши, що "у війни немає відпусток". За три дні президент наголосив на важливості того, щоб партнери "реально виконували зобов'язання".

25 серпня Зеленський заявив, що в України є домовленості щодо ППО, але вони досі на стадії виконання.