Зеленський провів засідання ставки в Харкові. Про ситуацію щодо наступу РФ доповідали Сирський, Буданов, Малюк

Зеленський приїхав 16 травня в Харків і провів засідання ставки
Фото: president.gov.ua (архів)

Ситуація в Харківській області загалом контрольована, українські воїни завдають окупанту відчутних втрат. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив 16 травня в Telegram за підсумками засідання ставки верховного головнокомандувача, яке він провів у Харкові.

"Заслухав розгорнуту доповідь головкома [ЗСУ] Олександра Сирського, командувачів ОСУВ [оперативно-стратегічного угруповання військ] "Хортиця" Юрія Содоля й ОТУ [оперативно-тактичного угруповання] "Харків" Михайла Драпатого. Оперативна обстановка, завдання й потреби кожної залученої бригади, кожного підрозділу, зокрема на Харківщині, у районах Вовчанська й Липців", – написав глава держави.

Він додав, що під час засідання детально аналізували перспективи бойової ситуації, загрози з боку РФ найближчими днями й тижнями та українські можливості протидіяти російським наступальним планам.

"Напрямок залишається вкрай складним – посилюємо наші підрозділи", – наголосив президент України.

Зеленський розповів, що керівники Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов і голова Служби зовнішньої розвідки Олег Іващенко доповіли про наміри окупанта, керівник СБУ Василь Малюк – про контрдиверсійні заходи.

"Визначено план подальших дій – і для обласної влади Харківщини, і для всіх структур, які відповідають за безпеку в регіоні", – вказав він.

Також глава держави заслухав доповіді керівників обласної влади з інших прикордонних і прифронтових регіонів.

"[Питання –] поточна ситуація, основні ризики, ключові потреби. Дав відповідні доручення", – сказав Зеленський.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни – 24 лютого 2022 року, але обласний центр узяти не змогли. Восени більшу частину території регіону, зокрема Вовчанськ, удалося деокупувати.

Уранці 10 травня 2024 року країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. Пізніше Міноборони України поінформувало, що о 5.00 армія Росії спробувала прорватися на ділянці кордону у Вовчанському районі, спробу відбили. Для посилення оборони туди скерували резервні підрозділи, зазначили в МО.

Увечері 10 травня в Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти в Харківській області, які були в сірій зоні. 12 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни в Харківській області досягли часткового успіху в деяких районах. За даними Генштабу ЗСУ, росіяни, незважаючи на втрати, атакують Вовчанськ і досягли тактичних успіхів.

14 травня українські військові на окремих ділянках у районах Лук'янців і Вовчанська "здійснили маневр і перемістилися на більш вигідні позиції" внаслідок вогневого впливу і штурмових дій противника, зазначили в Генштабі ЗСУ.

15 травня українські військові повідомили, що в районі Вовчанська сили оборони відбили наступ російських окупантів і частково витіснили їх. Зеленський 15 травня заявив, що Україні вдалося стабілізувати ситуацію у прикордонних районах Харківської області.

Генштаб ЗСУ 16 травня повідомляв, що на півночі міста тривають бойові дії, але плани ворога максимально вклинитися у глибину міської забудови Вовчанська й там закріпитися зірвано.