Зеленський заявив, що у РФ "обережно носяться" з тематикою КНДР через Китай

Зеленський: Мало того, дуже обережно сприймають цю тематику і ЄС, і Сполучені Штати
Фото: ЕРА

Країна-агресор РФ побоюється реакції Китаю в питанні щодо залучення військ КНДР до участі у війні, також до цього обережно ставляться в ЄС і США. Про це президент України Володимир Зеленський заявив під час спілкування з журналістами 21 жовтня, пише "Інтерфакс-Україна"

"Щодо КНДР. [У] РФ так обережно із цією тематикою носяться, я думаю, щоб Китай жорстко не реагував. Мало того, дуже обережно сприймають цю тематику і ЄС, і Сполучені Штати. Зверніть увагу. Дуже стримано. Але ми б'ємо на сполох, тому що ми знаємо, що для нас це ризики", – сказав він.

Південна Корея "дуже прямо" наголошувала, що КНДР допомагає Росії снарядами, зброєю й військовими, продовжив Зеленський.

"Мені здається, від них я бачив відкритий цей сигнал", – додав він.

За словами президента, у Києва нормальний діалог із Сеулом, який, за даними ЗМІ, розглядає можливість скерувати в Україну своїх військових для спостереження за північнокорейським контингентом. 

"У принципі, вони нас підтримують. У них є відповідний, скажімо так, статус конституційний. Вони обмежені в деяких речах. Але, тим не менше, точно працюємо, і вони точно допомагають", – розповів він. 

Контекст:

4 жовтня українські ЗМІ вперше повідомили, що біля тимчасово окупованого Донецька внаслідок ракетного удару 3 жовтня загинуло понад 20 військовослужбовців, зокрема шестеро офіцерів із КНДР, які прибули для консультацій із російськими військовими.

У міноборони Південної Кореї 8 жовтня заявили про ймовірність розгортання військ КНДР в Україні. У ГУР Міноборони України розповіли, що на Далекому Сході у РФ проходить підготовку 11 тис. військових із КНДР, і вони будуть готовими воювати в Україні вже 1 листопада. Українська розвідка вважає, що РФ формує батальйон із громадян КНДР на базі бурятської бригади, писали ЗМІ. За даними розвідки Південної Кореї, у КНДР вирішили скерувати в Росію 12 тис. військових, зокрема спецпризначенців. У соцмережах уже з'явилися відео з нібито полігону на Далекому Сході Росії, де, як стверджують, тренуються північнокорейські військові

14 жовтня Зеленський заявив, що дані української розвідки свідчать про вступ Північної Кореї у війну на боці РФ. Україна має чіткі дані, що до РФ скеровують північнокорейських військових, додав він 20 жовтня. 

18 жовтня генсек НАТО Марк Рютте заявив, що в Альянсі поки не можуть підтвердити участь північнокорейських військових у війні проти України. Міністр оборони США Ллойд Остін 20 жовтня сказав, що поки не може підтвердити, що Північна Корея скерувала війська в Росію перед розгортанням для участі у війні в Україні.

Прессекретар нелегітимного президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков 21 жовтня не підтвердив і не спростував перекидання північнокорейських військових на полігони у РФ. У МЗС Китаю ухиляються від коментарів на цю тему: на черговому брифінгу представник МЗС тричі не став прямо відповідати на запитання про присутність військових із КНДР у Росії.