ЗМІ повідомляють, що СБУ підбила російський вертоліт Мі-28 над Курською областю за допомогою FPV-дрона – імовірно, уперше в історії. Відео

За даними ЗМІ, дрон влучив у задній гвинт ворожої машини
Фото: wikipedia.org (ілюстративне)

6 серпня Служба безпеки України підбила російський вертоліт Мі-28 над Курською областю РФ за допомогою FPV-дрона. Про це з посиланням на джерела у спецслужбі повідомила низка українських ЗМІ, зокрема "Інтерфакс-Україна", "РБК-Україна". Відео ураження опублікував волонтер Сергій Стерненко. 

За словами джерел, вертоліт підбили воїни Центру спецоперацій "А" Служби безпеки.

"СБУ вкотре продемонструвала високий професійний рівень, креативний підхід і новизну рішень, які використовуються для знищення ворога. У нас для росіян ще багато неочікуваних сюрпризів", – зазначив співрозмовник "Інтерфакс-Україна".

Він заявив, що дрон СБУ влучив просто в задній гвинт ворожої машини, і підкреслив, що йдеться про унікальну операцію. 

За словами Стерненка, це перше в історії ураження дроном гелікоптера в повітрі.

Forbes повідомляв, що саме в такий спосіб збили російський вертоліт Мі-8 під Донецьком тиждень тому. Утім, основним джерелом його публікації був російський пропагандистський Telegram-канал "Воевода вещает", який того ж дня змінив версію і заявив, що гелікоптер збили не дроном, а нібито ракетою HIMARS.

Стерненко додав також, що українці вже збили дронами багато розвідувальних безпілотників росіян, зокрема "Орланів" і Zala, але вище командування забороняє публікувати відео цих уражень. 

Інформації про подальшу долю гвинтокрила після ураження, за словами Стерненка, немає.

Російські військові та блогери, зокрема канал "Воевода вещает", запевняють, що екіпаж вижив і йому вдалося відвести й посадити пошкоджений борт.

"Через погіршення ситуації на російсько-українському кордоні в Сумській області ворог почав використовувати бойові гелікоптери для патрулювання та обстрілу позицій українських захисників. Як бачимо, зросли і втрати в цьому виді техніки", – прокоментував ситуацію профільний портал "Мілітарний". 6 серпня російські пабліки, які підтримують агресію проти України, писали про втрати окупантів, публікуючи фото ударного вертольота Ка-52.

Контекст:

За даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 7 серпня, російські окупанти з початку повномасштабної війни, зокрема, втратили в Україні 365 літаків і 326 гелікоптерів.