ЗСУ знищили стратегічний запас пального окупантів у Луганській області – ОВА

Пальне в окуповану Луганську область Росія підвозить, але "стратегічного запасу немає", зазначили в Луганській ОВА
Фото: EPA (ілюстративне)

Ситуація із пальним на тимчасово окупованій Росією території Луганської області стала напруженою, повідомила 13 травня у Facebook пресслужба Луганської ОВА.

В ОВА зазначають, що після двох загорянь на нафтобазах у Луганську й Ровеньках окупанти втратили можливість накопичувати й зберігати значний обсяг продуктів перероблення нафти в одному місці.

"Тепер нестачу [пального] відчутно ще більше. Звісно, поставки пального росіянами до окупованої Луганщини не припиняються, але вони не відповідають поточним потребам. І стратегічного запасу вже немає", – додали в ОВА.

7 травня кілька вибухів зафіксували на нафтобазі в Луганську, атаки не коментували ані ЗСУ, ані українські спецслужби. Пожежа на нафтобазі призвела до дефіциту пального в місті й на околицях, повідомив 9 травня голова Луганської ОВА Артем Лисогор.

У тимчасово окупованих Ровеньках Луганської області ввечері 10 травня також сталася пожежа на нафтобазі, за версією місцевих колаборантів – унаслідок ударів ЗСУ ракетами ATACMS. Українські військові офіційно не коментували атаки по нафтобазах.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

Луганськ Росія окупувала у 2014 році, в місті базуються незаконні органи влади Луганської області, яку РФ після псевдореферендуму восени 2022 року оголосила "частиною своєї території", а Луганськ став "столицею бойовиків "ЛНР".

Місто неодноразово зазнавало ударів сил оборони. Попереднього, офіційно визнаного ЗСУ, завдали 13 квітня, коли сили оборони України повідомили, що в Луганську уражено пункт управління російського угруповання військ "Центр". Ватажок бойовиків "ДНР" Леонід Пасічник перед цим заявляв про ракетну атаку на місцевий машинобудівний завод.