Зустріч у форматі "Рамштайн" перенесли – пресслужба авіабази

Засідання "Рамштайну" перенесли через наближення до США урагану й пов'язану із цим зміну планів Байдена
Фото: ЕРА

Засідання контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн", заплановане на 12 жовтня, перенесли, підтвердила "Суспільному" пресслужба авіабази "Рамштайн" у Німеччині, де воно мало відбутися. 

"Як оголосив Білий дім, президент [США Джо] Байден відклав свою поїздку до Німеччини й на саміт у "Рамштайні", щоб спостерігати за підготовкою і реагуванням на ураган "Мілтон", на додаток до поточних заходів реагування на наслідки урагану "Гелен" на південному сході Сполучених Штатів. Подія 12 жовтня 2024 року переноситься. Оголошення щодо майбутніх зустрічей контактної групи з питань оборони України будуть згодом", – ідеться у відповіді на запит "Суспільного". 

Нової дати засідання ще не визначили. У Пентагоні не відкидали можливості проведення "Рамштайну" в межах зустрічі міністрів оборони НАТО, запланованої на 17–18 жовтня. 

Контекст:

Візит президента США до ФРН і Анголи планували 10–15 жовтня, але 8 жовтня перенесли через ураган, який наближається до Флориди, котрий, за словами Байдена, може стати одним із найсильніших у регіоні за останні 100 років.

Це мав бути перший візит Байдена до Німеччини за чотири роки його президентства. Канцлер Німеччини Олаф Шольц зазначив, що очікує на перенесення зустрічей, Байден сказав, що все ще планує здійснити всі раніше заплановані візити.

Президент України Володимир Зеленський повідомляв, що на засіданні контактної групи 12 жовтня має намір презентувати план перемоги України партнерам. Зеленський очікував, що це засідання буде особливим.