Агентство Bloomberg з'ясувало, хто заробив на від'ємних котируваннях нафти

На тлі надлишку сировини на ринку 20 квітня ціна на нафту марки WTI падала до мінус $40 за барель
Фото: EPA

20 квітня, коли вартість північноамериканської нафти WTI вперше в історії впала до від'ємних значень, невеликий лондонський трейдер BB Energу уклав контракт на купівлю 250 тис. барелів нафти, з'ясувало агентство Bloomberg.

Лондонський нафтотрейдер BB Energу став однією з небагатьох компаній у світі, яка виграла від падіння вартості північноамериканської нафти WTI до від'ємних значень, повідомило 14 травня агентство Bloomberg із посиланням на джерела.

20 квітня котирування WTI вперше в історії опустилися нижче від нуля, і власники травневих ф'ючерсів доплачували тим, хто погоджувався забрати їхню нафту. За інформацією співрозмовника видання, 20 квітня компанія BB Energу придбала 250 тис. барелів нафти.

Агентство зазначило, що у BB Energy було вільне сховище, що дало їй змогу заробити. Ціну контракту Bloomberg з'ясувати не вдалося, але, як підрахувало агентство РБК, максимально BB Energy могла отримати у вигляді доплати приблизно $9,4 млн.

BB Energy – сімейний торговельний дім. Компанію заснували в Лівані 1937 року, де вона спочатку торгувала зерном і асфальтом. Зараз центральний офіс BB Energy розташований у Великобританії, чотири роки тому компанія відкрила своє представництво у США. У BB Energy, як повідомляють на її сайті, 250 співробітників. Протягом року компанія обробляє 20 млн тонн нафти і нафтопродуктів.

На тлі надлишку нафти на ринку, викликаного падінням попиту через пандемію коронавірусу, 20 квітня нафта WTI падала до мінус $40 за барель. Торги того дня завершилися на позначці $37,63. Агентство РБК проаналізувало їхню статистику і зазначило, що за нульовою ціною WTI відбулося понад 2 тис. угод, за ціни мінус $38 було зафіксовано кілька десятків угод.

Видання ICIS пояснило, що трейдери намагалися розпродати травневі ф'ючерси, оскільки 21 квітня було останнім днем, коли їх торгували. Однак через обмежену кількість покупців котирування перемістилися у від'ємну зону. Падіння вартості контрактів із терміном виконання в червні і пізніше було незначним.

Водночас досягнута на початку квітня угода ОПЕК+ про скорочення нафтовидобутку на 9,7 млн барелів на добу у травні – червні, що становить приблизно 10% від усього обсягу надходження сировини на ринок, значного впливу на котирування не мало. Як зазначає агентство Reuters, цього недостатньо, щоб компенсувати надлишок сировини на ринку.