Апеляційний суд зняв арешт із майна української дочки "Сбербанку"

Щодо "Сбербанку" діють санкції, затверджені владою України
Фото: ЕРА

Приватний виконавець із Києва ухвалив рішення про арешт майна ПАТ "Сбербанк Україна" незважаючи на те, що боржником є Росія в особі міністерства юстиції РФ. Про це йдеться в ухвалі Київського апеляційного суду.

20 листопада Київський апеляційний суд задовольнив скаргу української дочки російського "Сбербанку" про зняття арешту, накладеного на все рухоме і нерухоме майно приватним виконавцем із Києва. Про це йдеться в ухвалі, опублікованому в держреєстрі судових рішень.

У документі йдеться, що виконавець відкрив справу щодо ПАТ "Сбербанк Україна", хоча в ухвалі суду від 5 вересня було вказано, що боржником є Російська Федерація в особі міністерства юстиції РФ.

"Постанови приватного виконавця виконавчого округу міста Києва про відкриття виконавчих проваджень та накладення арешту на майно не відповідають вимогам закону, а приватний виконавець при їх постановленні діяв не в порядку та не у спосіб, передбачений законом України "Про виконавче провадження", – ідеться в ухвалі.

За даними Finbalance, стягувачами боргів є структури групи "Приват", пов'язаної з бізнесменом Ігорем Коломойським.

Навесні 2017 року за рішенням Ради нацбезпеки України проти ПАТ "Сбербанк" було введено санкції у зв'язку з російською агресією. У березні 2018-го президент України Петро Порошенко продовжив санкції ще на рік. Банк не може виводити кошти за межі країни, а держструктурам заборонено розміщувати гроші на його рахунках.

Після введення санкцій російський "Сбербанк" заявляв про намір продати українську "дочку".

12 вересня апеляційний суд Києва заарештував акції "Промінвестбанку", "Сбербанку" і "ВТБ Банку" за позовом компаній, які вимагають стягнення компенсації з Росії за експропріацію власності українських юросіб в анексованому Криму.

Арешт накладено для забезпечення виконання рішення Третейського суду Гааги від 2 травня про стягнення компенсації за порушення Росією угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року. На користь позивачів було присуджено стягнути $139 млн.

У рішенні Апеляційного суду Києва зазначено, що "Промінвестбанк", "Сбербанк" і "ВТБ Банк" належать державним структурам Російської Федерації.