Банківська система України увійшла в кризу як ніколи підготовленою – Смолій

Смолій: Капіталу у банків удвічі більше, ніж критично потрібно
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr

Під час криз 2008-го і 2014 років Нацбанку України доводилося рятувати банки, а у 2020 році банки рятують економіку України, зазначив голова НБУ Яків Смолій.

Банківська система України виявилася готовою до економічної кризи. Про це голова Національного банку України (НБУ) Яків Смолій заявив "ВВС News Україна" в інтерв'ю, яке було опубліковано 16 травня.

"У цю кризу банківська система увійшла як ніколи підготовленою. Є велика різниця з тим, що відбувалося під час кризи 2008-го чи 2014 року. Тоді Нацбанку довелося рятувати банки, а зараз банки рятують економіку. Бо вони докапіталізовані, вони мають ліквідність, мають нормальні технології для роботи", – сказав він.

Як приклад голова Нацбанку назвав рівень капіталів.

"Сьогодні при нормативі в 10%, банківська система має 19,7%. Тобто капіталу у банків удвічі більше, ніж критично потрібно. А ліквідність банківської системи тримається на рівні 200 млрд гривень, як і два місяці тому", – пояснив Смолій.

Він зазначив, що в перші тижні березня була відчутна паніка, зріс курс долара і були проблеми з постачанням готівкової валюти через припинення авіасполучення.

"Але ми цю проблему вирішили, і сьогодні немає жодного дефіциту валютної готівки у касах банків, так само, як і дефіциту гривневої готівки", – підкреслив Смолій.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в китайському Ухані. Наприкінці лютого – на початку березня 2020 року епіцентр епідемії перемістився в Європу, потім – у США. В Україні перший випадок зараження підтвердили 3 березня. До 16 травня коронавірус виявили у 17 858 випадках, із них летальних – 497, 4906 пацієнтів одужали.

За оцінками Міжнародного валютного фонду, пандемія коронавірусу спровокувала наймасштабнішу із часів Великої депресії економічну кризу.