Без сучасної енергоінфраструктури Україна не зможе увійти в європейський енергоринок – Едвард Чоу

Едвард Чоу: Немає необхідності винаходити велосипед, коли справа доходить до модернізації системи регулювання енергетики
Фото: rbc.ua

У 2010 році Україна приєдналася до Європейського енергетичного співтовариства, але для інтеграції в європейські ринки вона також повинна модернізувати енергоінфраструктуру, заявив головний науковий співробітник Центру стратегічних і міжнародних досліджень (Вашингтон, США) Едвард Чоу.

Модернізація енергосистеми має величезне значення для інтеграції України в європейські ринки, для залучення інвестицій необхідно впровадити привабливу і зрозумілу для інвесторів модель тарифоутворення за європейським прикладам, заявив головний науковий співробітник американського Центру стратегічних та міжнародних досліджень Едвард Чоу на вебінарі The Challenge of ukraine's Energy Security: Grid Modernization, організованому Міжнародним центром податком та інвестицій (ITIC) за підтримки Бізнес-Ради "США – Україна" (USUBC).

Трансляція вебінару велася на сторінці ITIC в Facebook.

Чоу зазначив, що в 2010 році Україна приєдналася до Європейського енергетичного співтовариства, але для реалізації прагнення країни інтегруватися в європейські ринки вона також повинна модернізувати енергоінфраструктуру.

"Без сучасної енергомережі Україна не зможе підвищити свою енергетичну безпеку через інтеграцію в більш великий експортний ринок, а саме в ЄС", – підкреслює Чоу.

Він додав, що для модернізації енергосистеми необхідно перейти до стимулюючого регулювання за прикладом європейських сусідів України.

"Немає необхідності винаходити велосипед, коли справа доходить до модернізації системи регулювання енергетики", – сказав експерт.

Чоу стверджує, що для залучення інвестицій в енергоінфраструктуру потрібен стабільний, передбачуваний і привабливий режим тарифоутворення, перш ніж буде можливість для подальшого розвитку. Для цього регулятору – Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг – потрібно впровадити дієву методику RAB-тарифу.

"Інвестори припускають отримати норму прибутку з урахуванням ризику для того, щоб реалізувати потенційні інвестиції. Чим більш ризикова нормативно-правове середовище, тим вища потенційна норма прибутку, яку вимагатимуть інвестори", – заявив Едвард Чоу.

Стимулююче регулювання – це механізм тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів. Цей метод спрямований на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури мереж, що передають енергоносій, і стимулювання ефективності витрат розподільних і постачальних компаній.

Згідно з даними НКРЭКУ, зношеність мереж в Україні становить 80%, заявляв у 2017 році в ефірі NewsOne тодішній глава відомства Дмитро Вовк.

За інформацією Delo.ua, Нацкомісія з енергетики з 2012 року розглядає можливість переходу на стимулююче тарифоутворення, але воно досі не введено.

25 червня генеральний секретар європейської галузевої асоціації Eurelectric Крістіан Рубі заявив, що для того, щоб Україна досягла успіху, вона повинна вирішити питання стимулювання інвестицій в електричні мережі.