Бюджетний комітет Ради не схвалив виділення 2,7 млрд грн МВС на доплати працівникам

10 червня Кабмін вирішив виділити МВС 2,7 млрд грн

Фото: depositphotos.com

Кошти в розмірі 2,7 млрд грн з антикоронавірусного фонду Міністерство внутрішніх справ планує витратити на доплати не тільки співробітникам, які борються з пандемією, але й на інших своїх працівників, заявив депутат від фракції "Голос" Володимир Цабаль.

Комітет Верховної Ради з питань бюджету не схвалив виділення Міністерству внутрішніх справ 2,7 млрд грн із фонду з боротьби з коронавірусом. Про це 17 червня "Інтерфакс-Україна" заявив секретар комітету й депутат фракції "Голос" Володимир Цабаль.

"Щойно бюджетний комітет Верховної Ради не погодив перенаправлення Міністерству внутрішніх справ 2,7 млрд грн із фонду по боротьбі з коронавірусом. Нагадаю, що на початку тижня уряд видав розпорядження, згідно з яким це перенаправлення мало відбутися: майже 5% від величини цього фонду на доплати поліції, прикордонникам, які нібито задіяні в боротьбі з COVID-19", – зазначив він.

Цабаль підкреслив, що насправді ці доплати було розраховано не тільки на співробітників МВС, залучених до протидії епідемії COVID-19.

"Чому "нібито"? Тому що, як ми з'ясували на комітеті, ці доплати планувалося робити майже всім співробітникам МВС – як тим, хто дійсно боровся з COVID-19, так і тим, хто не боровся, а бив активістів і народного депутата Романа Лозинського під час акції на підтримку Сергія Стерненка", – зазначив нардеп.

Він також розповів, що уряд проголосував за це рішення без погодження з Міністерством фінансів.

"І особливий цинізм полягає в тому, що, поки медики не отримують захисту й обіцяних доплат, МВС претендує на гроші значно більші, ніж потрібно медикам. Виглядає так, що, на думку уряду, у нас із COVID-19 бореться МВС, а лікарі – ні", – додав Цабаль.

Про те, що МВС попросило приблизно 2,5 млрд грн зі спецфонду, 9 червня повідомила експертна організація StateWatch.

У зверненні МВС зазначено, що "кошти в розмірі 2,5 млрд грн планується спрямувати на виплату доплат у розмірі до 50% заробітної плати військовослужбовцям Національної гвардії України та Державної прикордонної служби, особам рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, поліцейським, які забезпечує життєдіяльність населення", як це передбачено окремою урядовою постановою.

10 червня Кабмін вирішив виділити МВС 2,7 млрд грн.

13 квітня Верховна Рада України внесла зміни в закон України про державний бюджет на 2020 рік і створила фонд боротьби з коронавірусом у розмірі 64,7 млрд грн (у поданому в березні проєкті закону на це пропонували виділити 97,1 млрд грн).

22 квітня Кабінет Міністрів України затвердив порядок використання коштів фонду. Гроші з фонду було вирішено спрямувати на допомогу громадянам у зв'язку з пандемією та на одноразову допомогу членам сімей працівників закладів охорони здоров'я, які померли від COVID-19.

Станом на 1 червня уряд витратив майже половину коштів фонду.