Данилишин повідомив, що Україна протягом найближчих місяців має виплатити $3,5 млрд зовнішнього боргу

Данилишин: Не допускається використання золотовалютного резерву для надання кредитів резидентам і нерезидентам України
Фото: Богдан Данилишин / Facebook

Міжнародні резерви НБУ за підсумками травня знизяться на $1,7 млрд, повідомив голова ради Нацбанку України Богдан Данилишин.

Україна повинна виплатити $1,8 млрд зовнішніх боргів протягом трьох літніх місяців і $1,7 млрд у вересні. Про це повідомив 3 червня у Facebook голова ради Національного банку України Богдан Данилишин.

"Плюс до цього – очікуваний у липні – серпні вихід нерезидентів із гривневих ОВДП, які вони купували у січні – квітні, приблизно на еквівалент $1 млрд, із подальшою конвертацією отриманих грошей у валюту", – написав він.

Данилишин зазначив, що золотовалютний резерв НБУ використовує лише для забезпечення стабільності гривні.

"Не допускається використання золотовалютного резерву для надання кредитів, гарантій та інших зобов'язань резидентам і нерезидентам України. Тому уряду слід мати на увазі ці позиції. Думаю, що незалежність НБУ дозволяє проводити досить зважену не залежну ні від кого політику використання золотовалютних резервів", – підкреслив він.

За словами Данилишина, міжнародні резерви НБУ через виплати за держборгом за підсумками травня знизяться на $1,7 млрд, тому Україні потрібно продовжити співпрацю з МВФ у межах чинної програми.

За даними Мінфіну, Україна має повернути у 2019-му році кредиторам 317,47 млрд грн, у 2020-му – 266,07 млрд грн.

Станом на 28 травня міжнародні резерви України становили $19,3 млрд, повідомили в НБУ.