Данилюк: Коли ми думаємо про майбутнє, неправильно розраховувати на підтримку МВФ. Навіщо тоді країні уряд?

Данилюк: Так, ми вже багато зробили, але ситуація ще крихка. У нас величезну частину реформ не завершено, а є важливі реформи, яких ми навіть не розпочали
Фото: Олександр Данилюк / Oleksandr Danyliuk / Facebook

Якщо Україна припинить іти шляхом реформ, її не будуть підтримувати ні Міжнародний валютний фонд, ні ринкові інвестори, заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.

У майбутньому Україна не має розраховувати на кредити Міжнародного валютного фонду (МВФ), сказав міністр фінансів Олександр Данилюк в інтерв'ю ZN.UA.

"Зараз МВФ відіграє дуже важливу роль у розвитку України. Але також я розумію, що у майбутньому ми не маємо розраховувати на МВФ. Це слабка позиція. МВФ не робить програм на 10 років, вони підтримують країну у складний період, щоб вона мала можливість вийти з кризи, стабілізувати стан економіки у той момент, коли приватні інвестори країною не цікавляться і немає нікого, хто її підтримав би, і жодні інструменти, крім фінансування МВФ, не працюють. Але коли ми думаємо про майбутнє, неправильно розраховувати на підтримку МВФ. Навіщо тоді країні уряд? Що ми тут робимо?" – зазначив він.

Данилюк наголосив, що допомога МВФ – це кредити, які треба віддавати.

"Наш вихід на ринки зовнішніх запозичень говорить про довіру інвесторів, так. Але якщо ми припинимо йти шляхом реформ, нас не підтримають ні МВФ, ні ринкові інвестори. Так, ми вже багато зробили, але ситуація ще крихка. У нас величезна частина реформ не завершені, а є важливі реформи, які ми навіть не розпочали, – пенсійна, медична, земельна. Ми навіть Служби фінансових розслідувань досі не створили", – заявив міністр.

Україна і МВФ підписали меморандум про економічну і фінансову політику, яку країна має проводити у межах програми EFF, у березні 2015 року.

У квітні 2017 року Фонд виділив Україні четвертий транш на $1 млрд.

Останній, п'ятий, транш фінансової допомоги було заплановано на червень–липень 2017 року.

У липні прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що наступний транш фінансової допомоги для України від МВФ у розмірі $1,9 млрд буде відкладено до кінця 2017 року.