Директор енергетичних програм Центру Разумкова назвав логічним рішення підвищити ціну на державне вугілля

Володимир Омельченко: На сьогодні собівартість видобування десь на 700800 гривень перевищує ту ціну, за якою це вугілля купують
Фото: Kyiv Energy Research Institute / Facebook

Збереження ціни закупівлі вугілля нижче від рівня його собівартості призведе до того, що державні шахти не зможуть виконувати держзамовлення, заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Рішення Міністерства енергетики та вугільної промисловості підвищити ціни на вугілля державних шахт до 2425 грн за тонну є логічним, заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в коментарі "5 каналу".

"Саме державні шахти маються на увазі. Ви знаєте, що найкращі шахти у нас було приватизовано. У держави залишився не найкращий шахтний фонд, і на сьогодні собівартість видобування десь на 700–800 гривень перевищує ту ціну, за якою це вугілля купують. Отже, якщо ця цінова політика залишиться, то це призведе до того, що фактично державні шахти будуть не здатні виконувати державні замовлення. У принципі, це рішення було б досить логічним", – зазначив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Він додав, що потрібно одночасно підвищувати якість управління державними шахтами, створювати реальний вугільний ринок і проводити структурні реформи.

Відео: Бізнес Час / YouTube

Міністерство енергетики рекомендувало з 1 листопада підвищити ціну на вугілля для державних шахт із 2200 до 2425 гривень за тонну. Таке рішення ухвалили на нараді міністерства з питань визначення граничної ціни на вугільну продукцію. В опублікованому на сайті відомства протоколі йдеться, що підвищення ціни на вугілля необхідне для нейтралізації загроз енергетичній безпеці України та забезпечення стабільного проходження осінньо-зимового періоду.