"Документи райських островів". Коломойський і Боголюбов розрахувалися з Пінчуком елітною нерухомістю в Лондоні. Відео

Grand Buildings на Трафальгарській площі. Цією будівлею Коломойський і Боголюбов, за версією журналістів, розрахувалися з Пінчуком у суперечці за Криворізький залізорудний комбінат
Скріншот: Громадське Телебачення / YouTube
Вивчення архіву юридичної компанії Appleby, що опинився у розпорядженні Міжнародного консорціуму журналістів, висвітлило умови мирової угоди щодо власності на Криворізький залізорудний комбінат, яку в 2016 році уклали українські підприємці Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов з одного боку і Віктор Пінчук – з іншого. Про це йдеться у фільмі журналістів "Слідства.Інфо" "Трафальгарська битва", який оприлюднено в YouTube-акаунті "Громадського". У "Документах райських островів", як називають архів Appleby, виявилися відомості про передання Пінчуку двох об'єктів нерухомості у центрі Лондона. Зокрема – історичної будівлі Grand Buildings на Трафальгарській площі, яким володіли структури Боголюбова. Орієнтовна вартість будинків – приблизно £400 млн. Будівлі були на балансі офшорних компаній з острова Мен, а операції, як з'ясували журналісти-розслідувачі, проводили через траст, створений в іншій офшорній зоні, на острові Джерсі.

4 грудня 2015 року у Високому суді Лондона адвокати Пінчука оприлюднили позов, згідно з яким його збитки у справі про купівлю відповідачами Криворізького залізорудного комбінату оцінювали у £2 млрд. Окрім того, за словами адвокатів Пінчука, операції передувала серія нападів і вбивств.

22 січня 2016 року стало відомо, що слухання у Високому суді не відбудеться, оскільки Коломойський і Боголюбов уклали мирову угоду з Пінчуком. Її умови залишилися невідомими.

5 листопада о 20.00 за Києвом одночасно 400 журналістів у 67 країнах оприлюднили розслідування про офшори чиновників, політиків, великих підприємців і артистів.

Понад 13 млн документів архіву компанії Appleby з анонімних джерел отримала німецька газета Süddeutsche Zeitung, яка поділилася інформацією із Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ).