Дозвільна система має бути єдиною і справедливою до кожного учасника будівельного ринку – Кудрявцев

Олексій Кудрявцев: Багато чув від учасників ринку, що контролюючі органи "звикли брати хабарі". Маю додати: а дехто з ринку "звик давати"
Фото: glavcom.ua

Видання дозволів на будівництво та введення в експлуатацію має перейти в електронний формат – так само, як і оплата за цю процедуру, заявив екскерівник Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев.

Якщо у забудовника є весь пакет дозвільної документації, ніхто не може забороняти початок робіт незалежно від того, хто є замовником будівництва, лобіює хтось цей проєкт чи ні. Про це ексголова Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ) Олексій Кудрявцев написав у своєму блозі на сайті "Цензор.НЕТ".

"Принципова задача, яка стоїть понині і яку держава зі свого боку повинна якнайшвидше вирішувати: створення таких умов, щоб необхідний дозвіл отримував кожен забудовник, хто має на це законне право... Єдиний справедливий підхід та абсолютно рівні умови для всіх. Так само, як має бути єдиний для всіх закон... Тобто прийшов із повним пакетом (який, нагадаю, складається із права користування чи володіння земельною ділянкою відповідного призначення, відповідних містобудівних умов та обмежень, проєкту майбутньої споруди та експертного висновку) – будь ласка, тобі раді. Будуй!" – підкреслив він.

Як показав багаторічний досвід, залучення посадових осіб у процес надання дозволів – це завжди корупційний ризик, ділиться спостереженнями автор блогу.

"Причому ризик з обох боків. Адже хабар по своїй суті обов'язково має двох учасників процесу: того, хто вимагає, і того, хто дає. Багато чув від учасників ринку, що контролюючі органи "звикли брати хабарі". Маю додати: а дехто з ринку "звик давати". І саме тому це явище десятиліттями було непереборне", – пише Кудрявцев.

Видання дозволів на будівництво та введення в експлуатацію має перейти в електронний формат – так само, як і оплата за цю процедуру, вважає він.

"Вилучити людину із процесу. Позбавити як чиновника, так і забудовника спокуси дати чи взяти хабаря. Це доволі прості, рутинні послуги, з якими чудово впорається програма в електронному кабінеті", – вважає Кудрявцев

Він нагадав, що законодавчі підстави для створення такого кабінету вже є, і найближчим часом має запрацювати Єдина державна електронна система у сфері будівництва.

"Відкритість і доступність послуг для учасників ринку – це один із принципових кроків, які варто зробити вже сьогодні. Так нам вдасться домогтися чесного прозорого ринку і як результат – поваги до України на міжнародному рівні. Зокрема – підвищення позицій країни в рейтингу легкості ведення бізнесу Світового банку DoingBusiness за напрямком "Отримання дозволу на будівництво". Тільки так ми зможемо провести реформу", – підсумовує автор блогу.