Економіст Мороз заявив, що скасування дотацій для тваринництва – це боротьба за перерозподіл бюджетних коштів

Павло Мороз: Створюються певні умови для політичних ігор
Скріншот: NewsOne / YouTube

На думку кандидата економічних наук Павла Мороза, зменшення державної підтримки тваринництва може бути вигідним рослинницькій галузі, представники якої у такий спосіб одержать більше ресурсів у державному бюджеті на відшкодування ПДВ.

Рішення забрати дотації у тваринницьких підприємств – це боротьба за шматок бюджетного пирога, заявив 27 жовтня в ефірі NewsOne кандидат економічних наук Павло Мороз.

Він пояснив, що дотації для тваринників – це основний елемент державної політики України ще з 90-х років, але раніше він називався "спецрежимом оподаткування", а на прохання і рекомендації міжнародних кредиторів було замінено на механізм бюджетної дотації.

“У 2018 році бюджетну підтримку хочуть скоротити вдвічі, до 2 млрд грн. Це скорочення нівелює всю ту державну політику, яку минулого року закріпили на тривалий період. Чому його нівелюють? Пояснення дуже просте: життєвий цикл розвитку тваринництва закладали на три роки. Тобто ефект від цієї програми мав виявитися на другому і третьому роках її реалізації. Обрізаючи цю програму на другому році, ми мусимо або визнати капітуляцію наших ідей, або донести до уряду, що цього робити не можна. Ще раз повторю: нинішній механізм чесний, прозорий і конкурентний. Він дає можливість одержувати дотації тим, хто платить гроші в бюджет", – упевнений експерт.

За його даними, перерозподілити гроші на інші галузі АПК намагаються зацікавлені групи, а скандали на тему дотацій великим виробникам викликало нерозуміння принципу роботи цього механізму.

"Якщо говорити про виробників м'яса, то в його структурі собівартості в перші півроку є значна частина продукції рослинницького напряму, якої, згідно з цією програмою, не дотують. І оскільки це сезонне виробництво – основні обсяги бюджетної дотації та підтримки ці виробники одержують у другій половині року. У нас же склалася така ситуація, що ми за першою половиною року зробили певний зріз, не пояснивши людям та іншим виробникам самої суті цієї програми, і почали створювати певні скандали і політичні ігри. У механізмі бюджетної дотації є певні хиби, але альтернативи їй немає. Вона працює в автоматичному режимі за принципом: платиш податки – отримай дотації", – сказав Мороз.

Таким механізмом незадоволені рослинники, орієнтовані не на внутрішній ринок, а на експорт, їх дотують через відшкодування податку на додану вартість, і їм вигідно забрати цей шматок бюджету собі, уважає економіст.

“Раніше спецрежим оподаткування поширювався і на рослинників. Але сьогодні їх виключили з програми держпідтримки. Ми ж прекрасно знаємо, що рослинництво – експортоорієнтована галузь. На них сьогодні поширено положення законодавства щодо відшкодування ПДВ під час експорту. Виробники тваринництва більше внутрішньоорієнтовані, хоча ці галузі з високою доданою вартістю. Зрозуміло, що їх потрібно підтримувати. У всій Європі їх підтримують. Але всі експортоорієнтовані виробники дійшли висновку, що якщо значну частину бюджетних ресурсів спрямовуватимуть на державні програми підтримки внутрішньоорієнтованих виробників, може бути звужений фінансовий ресурс для відшкодування ПДВ експортерам. Логічно, що створюються певні умови для політичних ігор", – підкреслив Мороз.

Відео: NewsOne / YouTube

Відповідно до чинних норм закону "Про державну підтримку сільського господарства", із 1 січня 2018 року набуває чинності обмеження, яке не дає змоги аграрним групам пов'язаних компаній одержувати більше ніж 150 млн грн дотацій на рік.

У проекті бюджету на 2018 рік Міністерство фінансів запропонувало вдвічі зменшити обсяг фінансування за програмою дотацій. Проти цього на засіданні профільного комітету парламенту 18 жовтня виступила група депутатів із фракцій Блоку Петра Порошенка і "Самопомочі", а також позафракційний депутат Владислав Голуб, повідомляє агентство УНІАН.