Енергоблок на Запорізькій АЕС повністю перейшов із російського на американське ядерне паливо

Три блоки Запорізької АЕС працюють на змішаних завантаженнях
Фото: npp.zp.ua

Використання американського ядерного палива – це внесок в енергетичну безпеку України, заявили у пресслужбі Запорізької атомної електростанції.

П'ятий енергоблок Запорізької атомної електростанції 11 грудня став другим енергоблоком в Україні, який працює виключно на ядерному паливі американської компанії Westinghouse, повідомила 11 грудня пресслужба Запорізької АЕС.

Під час ремонтної кампанії 2019 року активну зону енергоблока №5 було повністю завантажено паливом Westinghouse ТВЗ-WR. Ще три блоки Запорізької АЕС – перший, третій і четвертий – працюють на змішаних завантаженнях, включно з російським паливом.

"Використовуючи різні джерела поставок палива, ми в першу чергу забезпечуємо енергетичну безпеку України. Що стосується надійності альтернативного палива, то ТВЗ-WR демонструють хороші результати з механічної стабільності", – заявив заступник головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки ЗАЕС Олександр Ігнатченко.

До переваг палива Westinghouse належить, зокрема, відсутність проєктних обмежень щодо циклів зміни потужності.

"Тобто таке паливо більш гнучке для використання в маневрових режимах. На блоках із паливом Westinghouse планується впроваджувати підвищення рівня потужності на 1,5%. Але першочергове завдання – перевести використання палива Westinghouse у промислову експлуатацію на певних енергоблоках ЗАЕС. У 2020 році це відбудеться на блоці №5. Також у наступному році очікується повне завантаження ТВЗ-WR активної зони енергоблока №1, у 2021 році – енергоблоків №№3, 4. Через рік після цього, за умови успішної дослідної експлуатації, використання альтернативного палива перейде у промислове", – продовжили у пресслужбі ЗАЕС.

Зазначено, що "виконана українськими атомниками робота щодо експлуатації змішаних завантажень, модернізації програмних засобів і обладнання спрямована на успішне введення ядерного палива Westinghouse у промислову експлуатацію", що є вагомим внеском в енергетичну безпеку України.

У серпні 2016 року Україна домовилася з американською компанією Westinghouse про будівництво заводу з виробництва палива для ядерних реакторів.

Частка закупівель Україною ядерного палива за перші вісім місяців 2018 року на російському заводі ТВЕЛ у грошовому еквіваленті становила 68%, у Westinghouse – 32%.

Першим енергоблоком в Україні, який працює виключно на паливі компанії Westinghouse, став блок №3 Південно-Української атомної електростанції. Це сталося в липні 2018 року.