"Газпром" визначився з маршрутом постачань газу "Турецьким потоком" – ЗМІ

"Коммерсантъ": Оператори Угорщини, Австрії та Словаччини вже провели аукціон на бронювання нових потужностей газопроводів наприкінці жовтня
Фото: ЕРА

За даними "Коммерсанта", маршрут постачання газу "Турецьким потоком" пройде через Болгарію, Сербію, Угорщину та Словаччину. "Газпром" уже бере участь у процедурі бронювання нових трубопровідних потужностей у цих країнах.

Російський "Газпром" обрав маршрут постачань газу в Європу другою ниткою "Турецького потоку" – через Болгарію, Сербію, Угорщину та Словаччину. Про це повідомляє російське видання "Коммерсантъ".

Матеріали газотранспортних операторів цих країн було опубліковано в жовтні – листопаді в межах процедури бронювання майбутніх потужностей. Процедуру передбачено законодавством Європейського союзу, вона потрібна для будівництва нових газопроводів.

За даними видання, у Болгарію і Сербію газ піде із 2020 року, в Угорщину – із 2021, у Словаччину – у другій половині 2022 року.

Також наголошують, що "Булгартрансгаз" у грудні планує провести аукціон на майбутні потужності газопроводів на вході в болгарську систему з Туреччини і виході в Сербію. Угорщина, Словаччина й Австрія в жовтні вже провели аукціон із бронювання нових потужностей із жовтня 2022 року на сім років.

За даними видання, "Газпром" планує забронювати всі запропоновані потужності.

"Отже, "Газпром" збирається запустити обидві нитки "Турецького потоку" в експлуатацію вже з 2020 року (морську частину газопроводу побудовано)" – резюмує "Коммерсантъ".

Морський газопровід "Турецький потік" складається з двох ниток. Перша призначена для турецького ринку, друга – для країн Південної та Південно-Східної Європи.

Будівництво морської ділянки газопроводу почали 7 травня 2017 року, ним займалася компанія South Stream Transport B.V. ("дочка" ВАТ "Газпром").

6 грудня 2016 року глава "Газпрому" Олексій Міллер повідомив, що обидві нитки "Турецького потоку" має бути введено в дію до 2019 року. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що будівництво цього газопроводу суперечить інтересам не тільки України, але й усієї Європи.

26 травня 2018 року в "Газпромі" повідомили, що домовилися з урядом Туреччини продовжити "Турецький потік" до ЄС.

19 листопада "Газпром" завершив будівництво морської частини газопроводу "Турецький потік".