Голова АМКУ заявив, що Курченка оштрафували на 15 млн грн за купівлю "Брокбізнесбанку"

Сергія Курченка оштрафували за результатами розслідування АМКУ, ГПУ і СБУ

Фото: pixabay.com

Антимонопольний комітет, Генеральна прокуратура і Служба безпеки України завершили розслідування щодо купівлі "Брокбізнесбанку", зокрема українським бізнесменом-втікачем Сергієм Курченком.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував українського бізнесмена-втікача Сергія Курченка на 15 млн грн, написав сьогодні голова відомства Юрій Терентьєв у Facebook.

За його словами, завершено тривале розслідування, яке проводили разом із Генеральною прокуратурою (ГПУ) і Службою безпеки України (СБУ) щодо купівлі "Брокбізнесбанку".

"Було визначено відносини контролю і кінцевого бенефіціара-набувача "Брокбізнесбанку". АМКУ прийняв рішення у справі про вчинення економічної концентрації (угод, здійснення яких впливає або може вплинути на стан конкуренції. – "ГОРДОН") – набуття Курченком і групою пов'язаних осіб "Брокбізнесбанку", – повідомив Терентьєв.

Інших подробиць він не уточнив.

Щодо Курченка українські правоохоронці розслідують кілька кримінальних проваджень. Його оголошено в міжнародний розшук. За даними СБУ, бізнесмен набув російського громадянства.

"Брокбізнесбанк" засновано 1992 року. У березні 2014 року Фонд гарантування вкладів увів тимчасову адміністрацію в "Брокбізнесбанк" на три місяці, а в червні Нацбанк України почав процедуру ліквідації цієї фінустанови, яку контролював Курченко.

У січні 2016 року Печерський райсуд наклав арешт на 80% акцій "Брокбізнесбанку" в межах розслідування махінацій бізнесмена-втікача. Арешт стосувався акцій компаній "Анкона-торг", "Хіга", "Айнам", "Алконост", "Амінамі", "Ультрастарінвест", "Муйне", "Амадіна" і "Східноєвропейська паливно-енергетична компанія" сумарною номінальною вартістю приблизно 2 млрд грн.

У жовтні того самого року СБУ звернулася до АМКУ з проханням перевірити законність придбання низкою столичних комерційних підприємств акцій "Брокбізнесбанку".

8 березня 2017 року інтернет-видання Finbalance написало з посиланням на ухвалу Печерського райсуду Києва від 10 лютого того самого року, що, як встановили слідчі ГПУ, Курченко придбав 80% акцій "Брокбізнесбанку" у братів Олександра та Сергія Буряків за кредитні кошти, одержані в тому самому банку.