Гройсман: Ми маємо зробити все для того, щоб відмовитися від антрациту і нарощувати видобуток вугілля марки "Г"

Володимир Гройсман: Ми зменшили споживання антрациту вдвічі
Фото: kmu.gov.ua

Ще кілька років тому Україна споживала 9 млн тонн антрациту на рік, а сьогодні – уже 4,3 млн тонн, заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Україна вдвічі скоротила імпорт антрациту після переведення блоків ТЕС з імпортного вугілля на українське газове, країна має нарощувати видобування власного вугілля, щоб не залежати від імпортного антрациту, заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час візиту в Дніпропетровську область на шахту "ДТЕК імені Героїв космосу", повідомляє УНІАН.

"Безумовно, для нас питання енергонезалежності дуже актуальне. І стратегія держави – позбутися будь-якої залежності, яка може виникати з-за кордону", – сказав Гройсман.

Він додав, що цього року ще чотири енергоблоки ТЕС переведуть на газове вугілля.

"Українське вугілля марки "А" сьогодні знаходиться під окупацією на українському Донбасі. Маємо все зробити для того, щоб відмовитися від антрациту і максимально нарощувати видобуток вугілля марки "Г". Ще декілька років тому ми споживали в загальному балансі 9 млн тонн антрацитового вугілля. Сьогодні – 4,3 млн. Тобто зменшили споживання удвічі", – цитує прем'єра офіційний сайт Кабміну.

Глава уряду заявив, що галузі потрібні інвестиції, щоб збільшити видобування і забезпечити енергонезалежність країни, і додав, що "ДТЕК Павлоградвугілля" у цьому сенсі є прикладом для інших підприємств.

"Думаю, що воно є абсолютним орієнтиром для підприємств, зокрема державних, у плані того, як потрібно інвестувати та модернізувати вуглевидобувну галузь, щоб вона забезпечувала енергетичну незалежність нашої держави... Видобування енергетичного вугілля для абсолютно всіх потреб енергетичного комплексу – це наша стратегія", – зазначив прем'єр-міністр.

27 липня глава Кабміну заявив, що на державних вугільних шахтах завдяки модернізації необхідно збільшити видобування, щоб галузь розвивалася, а шахтарі не протестували через борги із зарплат.

В Україні 102 державні шахти, більшість із яких розташована в зоні проведення операції Об'єднаних сил.

16 лютого 2017 року президент України Петро Порошенко підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки та оборони України "Про невідкладні заходи щодо нейтралізації загроз енергетичної безпеки України та посилення захисту критичної інфраструктури". Серед зазначених заходів – диверсифікація джерел постачання кам'яного вугілля марки антрацит і створення резервів енергетичного вугілля, а також доручення "розробити і забезпечити реалізацію програми будівництва нових енергоблоків та реконструкції енергоблоків теплових електростанцій та теплоелектроцентралей, які уже працюють і на яких використовують вугілля антрацитної групи, для забезпечення застосування ними вугілля газової групи вітчизняного видобування".

Більшість антрацитових шахт залишилася на окупованій території Донбасу.

21 червня цього року рада Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) ухвалила рішення звернутися із листом до Міністерства економічного розвитку і торгівлі для отримання дозволу Кабміну на зміну правил ОРЕ, щоб встановити пріоритет блоків ТЕС, які працюють на українському вугіллі марки "Г", перед блоками, що працюють на імпортному антрациті. Протокол засідання опубліковано на сайті ради ОРЕ.

Україна з січня до травня 2018 року порівняно з таким самим періодом минулого року збільшила валютні витрати на імпорт кам'яного вугілля та антрациту на 20,6%, водночас частка імпорту вугілля із Росії становила 66,2%, писало агентство УНІАН із посиланням на дані Державної фіскальної служби.