Гройсман про підвищення цін на газ: Ми розраховуємо, що зможемо з мінімальними втратами вийти із цієї ситуації

Гройсман: Я бачу у МВФ розуміння реальної економічної ситуації
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що переговори з Міжнародним валютним фондом про підвищення цін на газ є досить конструктивними.

Український уряд сподівається, що в ситуації з підвищенням цін на газ Україна зазнає "мінімальних втрат". Про це прем'єр-міністр України Володимир Гройсман сказав 1 жовтня в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

"Рішення немає. Ми зараз ведемо переговори. Ці переговори із МВФ проходять досить конструктивно. Я бачу в них розуміння реальної економічної ситуації. Вони оцінюють реальні доходи людей. Ми розраховуємо на те, що буде відповідне розуміння і ми зможемо з мінімальними втратами вийти із цієї ситуації", – зазначив він.

Гройсман наголосив, що потрібно не допустити економічного краху через борги, але водночас захистити українців, удосконаливши систему отримання субсидій. За його словами, уряд хоче зменшити співвідношення держборгу до ВВП. Прем'єр-міністр додав, що для цього потрібно ухвалювати непопулярні рішення.

У МВФ заявляють, що українська влада повинна відкоригувати ціни на природний газ на внутрішньому ринку до рівня цін на імпорт.

Востаннє місія МВФ працювала в Україні з 6-го до 19 вересня 2018 року. "Економічна правда" з посиланням на джерела в українській переговорній команді повідомила, що Україна досягла домовленості із МВФ: до 15 жовтня уряд має ухвалити рішення про підвищення ціни на газ на 23% від поточної ціни в обмін на продовження співпраці з Фондом у межах програми stand-by.

Джерела "Українських новин" повідомили, що МВФ відмовився підписувати з Україною меморандум про співпрацю за новою програмою фінансування до ухвалення парламентом держбюджету на 2019 рік (зазвичай його ухвалюють у грудні).

20 вересня 2018 року офіційний представник МВФ Джеррі Райс заявив, що Фонд і влада України продовжують переговори.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева заявив 26 вересня, що питання ціни на газ в уряді поки не обговорювали. Водночас, за його словами, згідно з прогнозом Національного банку, тарифи на газ для населення підвищать на 25%.

28 вересня Кабмін продовжив до 18 жовтня дію постанови про спеціальні зобов'язання НАК "Нафтогаз України" з продажу природного газу для потреб населення і теплокомуненерго за фіксованою ціною (6958 грн за 1000 м&³3;).

Останній меморандум про співпрацю Україна і МВФ підписали в березні 2015 року, протягом чотирьох років Фонд має виділити Україні $17,5 млрд. У межах цієї програми український уряд отримав уже чотири транші на загальну суму $8,7 млрд.