Гройсман заявив, що на будівництві залізниці від Києва до аеропорту Бориспіль хотіли привласнити 9,5 млрд грн

Гройсман: Грабували "Укрзалізницю" безбожно
Фото: EPA

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що на проект залізниці від Києва до аеропорту Бориспіль спочатку планували витратити 10 млрд грн, а проект, який реалізують зараз, коштує 570 млн грн.

На будівництві залізниці від Києва до аеропорту Бориспіль хотіли привласнити 9,5 млрд грн. Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час години запитань до уряду у Верховній Раді 7 вересня, засідання транслював телеканал "Рада" у YouTube.

"Грабували "Укрзалізницю" безбожно. "Повітряний експрес" хотіли побудувати за 10 млрд грн. Від Києва до Борисполя. Я пообіцяв, що до 1 грудня ми здамо поїзд в український Бориспіль. Знаєте, скільки він буде коштувати? 570 млн грн. 9,5 млрд хтось хотів собі приклеїти і залишити собі. Хіба це державний підхід – так будувати? У нас жодної залізниці не вистачить на такі фокуси. Тому робимо, і робимо чесно. Проблеми є, ми їх за день не вирішимо", – сказав Гройсман.

Розроблений ПАТ "Укрзалізниця" проект нової залізничної лінії Кабмін схвалив у лютому 2018 року. Згідно з документом, її прокладуть від станції Київ-Пасажирський через станцію Видубичі до терміналу D аеропорту Бориспіль. Планують, що поїздка триватиме 35 хвилин.

Гройсман заявляв, що вартість квитка буде 80–120 грн.

4 липня Кабмін затвердив проект будівництва залізниці з Києва в аеропорт Бориспіль. Роботи розраховані на 13,5 місяців, вартість – 583,2 млн грн.

1 серпня Гройсман заявив, що будівництво залізниці до Борисполя завершать до 1 грудня. В "Укрзалізниці" зазначили, що роботи ведуть із випередженням графіка.

Бориспіль забезпечує понад 67% авіаційних пасажирських перевезень України. Щорічно обслуговує понад 10 млн пасажирів, повідомляють на сайті аеропорту. У листопаді 2017 року гендиректор аеропорту Павло Рябікін розповів, що до 2045 року пасажиропотік має зрости до 50 млн осіб на рік.