Хаос на українському ринку електроенергії загрожує черговою хвилею підвищення цін на продукти харчування – експерт

Микола Давидюк: У будь-якому випадку ситуація вимагає негайного втручання уряду
Фото: replyua.net

Якщо під час карантину через зростання цін на електроенергію почнуть дорожчати товари, це призведе до непередбачуваних наслідків, заявив директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк.

Хаос на українському ринку електроенергії загрожує Україні черговою хвилею підвищення цін на комунальні послуги і харчові продукти. Про це заявив у коментарі виданню Gazeta.ua директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк, коментуючи дані ДП "Оператор ринку" про ціну електроенергії.

"Не дивлячись на те, що ціни на електроенергію виросли стрімко в кінці березня – на початку квітня, реагування уряду на цю ситуацію немає. Чи то прем'єр ще входить у справи і йому не вистачає компетенції для координації всіх відомств, чи то позначається той факт, що раніше нинішній прем'єр був найманим менеджером у компанії ДТЕК, яка зараз найбільше виграє від підвищення цін на електроенергію", – зазначив політолог.

Він переконаний, що якщо під час карантину через зростання цін на електроенергію почнуть дорожчати товари, це призведе до непередбачуваних наслідків.

"У будь-якому випадку ситуація вимагає негайного втручання уряду, а якщо він залишиться пасивним спостерігачем – то президента Володимира Зеленського. В умовах карантину подорожчання товарів для населення внаслідок зростання ціни електроенергії може мати непередбачувані соціальні наслідки. Від цін на електроенергію залежить, істотно залежить ціна хліба, молока і більшості інших продуктів харчування, вартість комунальних послуг – у першу чергу водопостачання. Їх подорожчання в умовах карантину може мати непередбачувані соціальні наслідки", – заявив Давидюк.

Ціни на електроенергію для промислових споживачів станом на 1 квітня в Україні вдвічі вищі, ніж у країнах Східної Європи. Про це агентство "Інтерфакс-Україна" писало з посиланням на дані держпідприємства "Оператор ринку".