IKEA звинуватили у виробництві стільців із незаконно вирубаної в Україні деревини. Компанія розпочала перевірку

У Earthsight стверджують, що з незаконно вирубаної в Україні деревини виробляють складні стільці Terje
Фото: ikea.com

У розслідуванні британської неурядової організації Earthsight йдеться про те, що із незаконно вирубаної в Закарпатській області деревини виготовляють популярні в магазинах IKEA стільці марок Terje і Ingolf. IKEA пообіцяла перевірити українського постачальника, він, зі свого боку, заявив, що розслідування Earthsight базується на неперевірених чутках.

Шведська компанія IKEA продає стільці, які виготовляють із незаконно вирубаного в українських Карпатах бука. Про це йдеться в розслідуванні британської неурядової організації Earthsight, опублікованому 23 червня.

Earthsight, що працює над екологічними проєктами, проводила розслідування протягом 18 місяців.

Активісти повідомили, що найбільшим українським постачальником IKEA є ТОВ "ВГСМ". Воно закуповує бук в лісгоспах по всіх Карпатах, але приблизно 90% лісозаготівельних робіт проводить на території Великобичківського лісомисливського господарства (базується у смт Великий Бичків Закарпатської області).

Перевірки Державної екологічної інспекції України підтвердили, що це господарство незаконно видало ліцензії на санітарне вирубування лісу у квітні – червні 2018 року. За даними Earthsight, незаконні санітарні вирубування проводили на території господарства і в аналогічний період 2019-го і 2020 року.

"Ми знайшли докази того, що [Великобичківське] ЛМГ не провело обов'язкову оцінку впливу на навколишнє середовище перед початком лісозаготівлі на кількох ділянках, а також видало дозволи на рубку здорових дерев під приводом того, що вони хворі, це поширений в Україні обман, який дозволяє проводити лісозаготівлю у значно більших обсягах", – написано в розслідуванні.

У Earthsight повідомили, що на значній кількості ділянок Великобичківського лісомисливського господарства, де виявили порушення, лісозаготівельні роботи проводило ТОВ "ВГСМ". На сайті компанії повідомляють що вона виробляє букові та дубові стільці, а також інші меблі, офіс ВГСМ розташований у Великому Бичкові.

ВГСМ переробляє 40 тис. м&³3; деревини щорічно, із яких роблять майже пів мільйона букових стільців. Майже весь товар компанія експортує в ЄС, водночас IKEA замовник 96% продукції.

За даними Earthsight, із незаконно вирубаної в Україні деревини в IKEA виготовляють популярні стільці марок Terje та Ingolf.

Earthsight сфотографувала місця незаконного вирубування лісу на території Великобичківського лісомисливського господарства. Фото: earthsight.org.uk

В IKEA агентству Reuters повідомили, що розпочали незалежний аудит українських постачальників. Компанія зазначила, що не допускає використання незаконно заготовленої деревини під час виготовлення своєї продукції.

Директорка ТОВ "ВГСМ" Ірина Мацепура у коментарі "Укрінформу" 24 червня заявила, що в розслідуванні багато неточної і недостовірної інформації і що воно базується на неперевірених чутках. Наприклад, як зазначила Мацепура, у розумінні європейського законодавства незаконне вирубування  "це будь-які рубки з помилками" (як, наприклад, у сезон тиші, про що йдеться у розслідуванні), але за українським законодавством, нелегальним вважають вирубування без лісорубного квитка, водночас за вирубування в сезон тиші в Україні передбачено адміністративне стягнення у розмірі 800 грн.

IKEA – один із найбільших у світі ритейлерів меблів і товарів для дому, магазини розташовано в понад 50 країнах. Відкриття першого магазину IKEA в Україні було заплановано на 2020 рік, але через пандемію коронавірусу його перенесли на невизначений термін. Компанія у травні запустила онлайн-магазин, але практично відразу зупинила приймання заявок, оскільки не змогла впоратися з великим попитом. Станом на кінець червня повноцінної роботи інтернет-магазину не поновили.

Reuters зазначає, що 2019 року для виробництва меблів IKEA використовувала приблизно 21 млн м&³3; лісу-кругляка, це майже 1% світового обсягу. У компанії повідомили, що постачання лісу з України становить 1% від загального обсягу деревини, яку вона переробляє.